/
صفحه اصلی
/
خبرخوان
/
ارتباط با ما
/
¤ ۱۴۰۴ شنبه ۲۲ تير
تاریخ خبر:۱۴۰۳ جمعه ۲۸ دي
چاپ خبر
متن کامل خطبه اول نماز جمعه : مورخ : ٢٨ / ١٠ / ١۴٠٣ امام جمعه کاشان : مقام لَدُاللّهی رسول الله ص و قرآن کریم / جایگاه بشارت و انذار در تربیت امام جمعه کاشان : ایت الله جوادی املی می فرمایند ، هر انسان بالغ و عاقلی مکلّف است . یعنی روز قیامت از ما سوال می کنند که عمر خودرا چکار کردی ؟ اما از پیامبران جدا سوال می شود . قران در ایه شش سوره اعراف می فرماید « فَلَنَسْأَلَنَّ الَّذِينَ أُرْسِلَ إِلَيْهِمْ وَلَنَسْأَلَنَّ الْمُرْسَلِينَ » حتما ، از مردم سوال می کنیم و از انبیاء هم سوال می کنیم

متن کامل خطبه اول نماز جمعه  : مورخ :  ٢٨ / ١٠ /  ١۴٠٣


امام جمعه کاشان  :   مقام لَدُاللّهی رسول الله ص و قرآن کریم / جایگاه بشارت و انذار در تربیت


بِسمِ اللّهِ الرَّحمنِ الرَّحيمِ 

  اَلْحَمْدُ وَ الثَّناءُ لِلّهِ رَبِّ العالَمین وَ الصَّلوۀ وَ السَّلامُ علي خَير خَلقِه و اَشرَف بَريته اَبی القاسِم مُصطَفی مُحَمَّد وَ علي اَهلِ بَيتِه الطيّبين الطّاهِرين سِیَّما بَقیّة اللّهِ فی الارضین وَ لَعْنَةُ اللّهِ عَلَي‌ أعْدآئِهِمْ أجْمَعينَ إلَي‌ يَوْمِ الدّين‌
 
در صد و سی و هفتمین خطبه در کاشان مُکرَّم ، خود و شما را به رعایت بیشتر تقوای الهی سفارش می کنم . « اُوصیکُم وَ نَفسیِ بِتَقوَی اللّه »  . مصداقاً محضر صحیفه سجادیه می رویم و در هشتاد و یکمین جمله ، فراز دیگری از دعای بیستم صحیفه سجادیه دعای ( مَكَارِمِ الْأَخْلَاقِ وَ مَرْضِيِّ الْأَفْعَالِ ) را خدمت شما عرض می کنم : « وَ اجْعَلْنِي عَلَى مِلَّتِكَ أَمُوتُ وَ أَحْيَا ، »  . خدایا من را بر ملت و آئین خودت ثابت قرار بده تا با ان آئین بمیرم و با آن آئین زنده شوم .  مرحوم سید علی خان کبیر در شرح این عبارت در ریاض السالکین می فرماید ، اَلّمِلَّه ، یعنی ، دین . منتهی اصل ان برای دین الهی بوده ولی با توسعه برای ملت کفر هم گفته می شود . ضمنا کلمه « عَلَى » که در این عبارت امده است ، یعنی ، من بر دین تو ثابت باشم . مسلمان از دنیا رفتن در ایات مختلف قران بعنوان ادعیه امده است . قران در ایه ١٢۶ سوره اعراف می فرماید ، وقتی ساحران فرعون ایمان اوردند و تهدید به قتل شدند ، این دعا را طلب نمودند «... رَبَّنَا أَفْرِغْ عَلَيْنَا صَبْرًا وَتَوَفَّنَا مُسْلِمِينَ » خدایا به ما اِفراغ صبر بده . ایت الله جوادی آملی در تسنیم جلد ٢٩ ،  اِفراغ صبر را با انزال صبر و با افاضه صبر متفاوت می دانند و می فرمایند ، جایگاه ان بعد از درخواست شرح صدر است و می فرمایند ، شرح صدر یعنی ، خدایا ظرف قلب من را برای صبر و اسلام  وسیع کن « رَبِّ اشْرَحْ لِي صَدْرِي » اما اِفراغ صبر «  رَبَّنَا أَفْرِغْ عَلَيْنَا صَبْرًا »  یعنی ، صبر کامل را در قلب من قرار بده . اِفراغ صبر یعنی ، قلب من لبریز از صبری شود که خدا به من می دهد ، خصوصا زمان هایی که انسان مورد امتحان سنگینی ، مانند « ماجرای غزّه » قرار می گیرد . در ادامه می فرماید ،  ما را مسلمان بمیران . یعنی مرگ ما در حالت غفلت نباشد . بدون اسلام نباشیم . این توصیه به تقوا در خطبه اول بود . 


حجت الاسلام حسینی افزود : بحث اصلی و محوری و مستمر ما در خطبه ها ، قران بود  ، که به ایه صد و نوزدهم سوره بقره رسیدیم ، « إِنَّا أَرْسَلْنَاكَ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا ۖ وَلَا تُسْأَلُ عَنْ أَصْحَابِ الْجَحِيمِ  » یا رسول الله ، ما تو را به حق فرستادیم که هم بشارت بدهی و هم انذار و ترساندن از جهنم . در مورد جهنمیان مواخذه نخواهی شد که چرا انان جهنمی شدند . 

نکات ایه  : 


نکته اول  : در رابطه با « إِنَّا أَرْسَلْنَاكَ » می باشد . ایت الله جوادی آملی در تسنیم جلد شش صفحه ٣۵۶ در ذیل این عبارت می فرمایند ، همانطور که قران یک مقام « لَدُاللّهی» دارد ، از لَدُن ،  از نزد خدا امده است ، همین مقام برای پیامبر اکرم ص هم می باشد . در مورد قران در ایه شش سوره نمل امده است «  وَإِنَّكَ لَتُلَقَّى الْقُرْآنَ مِنْ لَدُنْ حَكِيمٍ عَلِيمٍ » تو قران را از مقام لَدُنّی دریافت می کنی ، پس قران جایگاه والایی دارد و از انجا نازل می شود . این جا می فرماید ، پیامبر هم چنین جایگاهی دارد « إِنَّا أَرْسَلْنَاكَ » ما تو را فرستادیم . از مقام « لَدُاللّهی » فرستادیم . پس یک فرستاده شده پیامبر ص است و یکی هم قران . کدام یک از این فرستاده شده ها اصل هستند ؟  ایت الله جوادی آملی می فرمایند ، در این ارسال و در این انزال یکی قافله سالار و اصل است و دیگری همراه و همسفر است . و به کمک ایه ١۵٧ سوره اعراف  « ... وَاتَّبَعُوا النُّورَ الَّذِي أُنْزِلَ مَعَهُ ... ،  » ای مسلمانان ، از نوری که با« مَعَهُ »  است ، تبعیت کنید ،  ایت الله جوادی املی با توجه به این ایه می فرمایند ، انکه اصلی است پیامبر ص است . ای مردم ، خوشا به حال شما که پیرو این پیامبر هستید . قران با همه عظمتش که تجلّی اعظم خداوند است ولی « مَعَهُ » هست ، با پیامبر ص امده است . عنصر اصلی رسول الله است و قران در معیّت حضرت محمد ص است . 

نکته دوم  : در رابطه با « بِالْحَقِّ » است . ما تو را به حق نازل و ارسال کردیم . بسیاری از مفسران در رابطه با این ایه می فرمایند ، این ایه برای تسلّی پیامبر ص است . در ایه قبل ، بهانه جویان ، را عرض کردیم که جاهلانه حرف هایی زدند و این ایه پیامبر ص را دلداری می دهد و از پیامبر ص دلجویی می کند .


یا رسول الله ، ناراحت و نگران نباش ، تو ، ١ _ رسول الله و فرستاده هستی ٢ _ تو به حق فرستاده شده ای ، یک معنای به حق فرستاده شدن این است که ، یعنی ، قابلیت تامّ داشتی که رسول و حبیب ما بشوی  ٣ _ ضمنا ، حالا که ما تو را به حق فرستادیم ، در حِصن حصین ما هستی . یعنی ، ای پیامبر ص به سخنان بداندیشان اعتنایی نکن . این برای یک مربی خیلی مهم است . شما در مسجد ، در مدرسه ،  در بسیج ، در حلقه صالحین فعالیت تربیتی انجام می دهی ، اما می بینی تاثیر نمی گذارد . خدا به پیامبر ص تسلّی می دهد ، تو وظیفه خودت را انجام بده ، بخاطر ایمان آوردن و ایمان نیاوردن ، مواخذه نخواهی شد . 

نکته سوم  : در رابطه با « بَشِيرًا وَنَذِيرًا » است . معلّم ، مربّی و مزّکی باید از این دو ابزار بهره مند باشد . پیامبر ص باید مردم را بین خوف و رجاء نگه دارد . خوف از جهنم  و رجاء به بهشت و رضوان  . حضرت امام ره در کتاب اربعین حدیث خودشان که بسیار کتاب اخلاقی و خوبی است در روایتی از امام صادق ع  می فرمایند  : اگر عمل تمام خوبان در نامه اعمال و کارنامه ما هست اما باید از خدا بترسیم و نگران باشیم. که شاید قبول نشود و اگر گناه جن و انس را انجام داده باشم نباید از رحمت خدا نا امید شوم ، بگویم ، رحمت خدا از این وسیع تر است . دو کفّه ترازو را در نظر بگیرید ، باید خوف و رجاء به اندازه هم شود . این دو کفّه در وجود ما تعدیل شود . البته می فرماید ، در مواقع خاص ، باید هر کدام احیاء شود . یک معلم می بیند یک دانش اموز مودّب است و یکی مودّب تر است . یک دانش اموز به اعتکاف می رود ، یکی با چادر می اید  ، یکی در راه پیمایی سیزده ابان شرکت می کند ، یکی در کارهای فرهنگی مدرسه بیشتر همکاری می کند ، این به تشویق نیاز دارد . بشارت . و اگر خدایی ناکرده موارد ، بر عکس بود ، باید به گونه دیگر و برعکس . 

نکته چهارم  :
در رابطه با « وَلَا تُسْأَلُ عَنْ أَصْحَابِ الْجَحِيمِ  » می باشد . یا رسول الله ، تو از اصحاب جحیم پرسیده نمی شوی ، علامه ره در المیزان جلد یک صفحه ٢۶۴ می فرماید ، وِزان این جمله ، شبیه ایه شش سوره بقره است  « إِنَّ الَّذِينَ كَفَرُوا سَوَاءٌ عَلَيْهِمْ أَأَنْذَرْتَهُمْ أَمْ لَمْ تُنْذِرْهُمْ لَا يُؤْمِنُونَ »  وقتی با کفار اتمام حجت کردی ، دیگر فرقی برای انها نمی کند ، قلب انها ختم شده است و مطلبی وارد قلب او نمی شود ، به این حدّ رسیده اند . ایت الله جوادی املی می فرمایند ، هر انسان بالغ و عاقلی مکلّف است . یعنی روز قیامت از ما سوال می کنند که عمر  خودرا چکار کردی ؟ اما از پیامبران جدا سوال می شود . قران در ایه شش سوره اعراف می فرماید « فَلَنَسْأَلَنَّ الَّذِينَ أُرْسِلَ إِلَيْهِمْ وَلَنَسْأَلَنَّ الْمُرْسَلِينَ » حتما ، از مردم سوال می کنیم  و از انبیاء هم سوال می کنیم . منتهی در بین تمام انبیاء ، از پیامبر اکرم ص سه سوال می شود ١ _ از عبادات خودشان ، تکالیف عبادی خودشان  ٢ _ از امت خودش ٣ _  از انبیاء دیگر که ایا ، رسالت خود را انجام دادند ؟ درباره رسالت انبیاء ، از پیامبر ص سوال می کنند . آیا حضرت نوح وظیفه خود را انجام داد ؟ ایا حضرت عیسی وظیفه خود را انجام داد ؟ این سوالات را از پیامبر ص بعنوان شاهد اعمال سوال می کنند . این ایه می فرماید ، یا رسول الله ، اگر تبهکاران ، اتمام حجّت شدند ، دیگر تو مسئولیت نداری . ایات و بلاغ مبین به انها رسیده است ، بلاغ مبین ، یعنی ، بلاغی که به روشنی ، بدون ابهام ، بدون تیرگی ، و بدون معمّا دین حق به انها رسیده است ، اما خودشان نمی خواهند ، خودشان می خواهند به جهنم بروند ، بعد از این ، برای جهنم رفتن انها تو. مسئولیت نداری و مورد سوال قرار نمی گیری  . 


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ :

قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ ، اللَّهُ الصَّمَدُ ، لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ ، وَلَمْ يَكُنْ لَهُ كُفُوًا أَحَدٌ .
برچسب ها
نظر خود را ارسال نمایید.
دنبال کنید...
آخــرین خبــرها
امام جمعه کاشان : رضایت به قضای الهی، تبعیت از اولیاء و عدم غفلت از عوامل رضایت الهی می باشند پاسخی که ابوالفضل العباس به شمر داد امروز باید به نتانیاهو و ترامپ داد مراسم عزاداری عاشورای حسینی از طرف نماینده ولی‌فقیه در منطقه و امام جمعه کاشان مردم در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه پای انقلاب و رهبری ایستادند امام جمعه کاشان : خدمت به مومن و رفع مشکلات انان، انسان را در پناه و حمایت خداوند قرار می دهد هرکس مسؤولیت بیشتری دارد، انس بیشتری با قرآن داشته باشد
گزارش تصویری
مراسم عزاداری عاشورای حسینی از طرف نماینده ولی‌فقیه در منطقه و امام جمعه کاشان
مراسم عزاداری عاشورای حسینی از طرف نماینده ولی‌فقیه در منطقه و امام جمعه کاشان
مراسم گرامیداشت شهید محمد جواد سیفایی از شهدای حادثه تروریستی رژیم صهیونی
مراسم گرامیداشت شهید محمد جواد سیفایی از شهدای حادثه تروریستی رژیم صهیونی
حضور حماسی مردم کاشان غیور در راهپیمایی همدلی و ایستادگی
حضور حماسی مردم کاشان غیور در راهپیمایی همدلی و ایستادگی
جشن عید غدیر با حضور پیشکسوتان سپاه کاشان و آران‌و‌بیدگل
جشن عید غدیر با حضور پیشکسوتان سپاه کاشان و آران‌و‌بیدگل
همایش شهر شعر غدیر، دانشگاه آزاد اسلامی کاشان
همایش شهر شعر غدیر، دانشگاه آزاد اسلامی کاشان
دیدار با رئیس اداره میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری کاشان و جمعی از هنرمندان صنایع دستی
دیدار با رئیس اداره میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری کاشان و جمعی از هنرمندان صنایع دستی
مراسم عزاداری شهادت امام باقر (علیه‌السلام)
مراسم عزاداری شهادت امام باقر (علیه‌السلام)
نشست هم‌اندیشی تسهیل ازدواج حوزویان منطقه کاشان
نشست هم‌اندیشی تسهیل ازدواج حوزویان منطقه کاشان
جلسه شورای اقامه نماز کاشان
جلسه شورای اقامه نماز کاشان
دیدار معاونت محترم امنیتی استانداری اصفهان با نماینده ولی‌فقیه در منطقه و امام جمعه کاشان
دیدار معاونت محترم امنیتی استانداری اصفهان با نماینده ولی‌فقیه در منطقه و امام جمعه کاشان
 مراسم سالگرد عروجِ مرد میدانِ خدمت
مراسم سالگرد عروجِ مرد میدانِ خدمت
برگزاری دومین جلسه شورای اداری شهرستان کاشان با محوریت روابط عمومی و ارتباطات
برگزاری دومین جلسه شورای اداری شهرستان کاشان با محوریت روابط عمومی و ارتباطات
مراسم جشن میلاد باسعادت حضرت ثامن الحجج (علیه‌السلام)
مراسم جشن میلاد باسعادت حضرت ثامن الحجج (علیه‌السلام)
جلسه هم‌اندیشی درباره ارتقاء مسائل فرهنگی منطقه کاشان با حضور نماینده ولی‌فقیه در منطقه و امام جمعه کاشان و اساتید حوزه و دانشگاه
جلسه هم‌اندیشی درباره ارتقاء مسائل فرهنگی منطقه کاشان با حضور نماینده ولی‌فقیه در منطقه و امام جمعه کاشان و اساتید حوزه و دانشگاه
پربازدیدترین خبرها
«خبر خوب» رویکرد امیدآفرینی است که خبرگزاری فارس آغاز کرده است حرکت در مسیر ولایت الهیه و تبلیغ غدیر بزرگترین امر به معروف می باشد علاوه بر تبلیغ لسانی، مردم را با غیر زبان به کار خیر دعوت کنیم لزوم رعایت سرعت و دقت در کار ارباب رجوع از سوی مسئولان خدمت به زائران امام حسین توفیق الهی است نقش رسانه در پیشرفت و تحول جامعه بازدید حضرت آیت الله سلیمانی، نماینده مقام معظم رهبری در منطقه و امام جمعه کاشان از بخش های مرکز آموزشی و درمانی شهید دکتر بهشتی کاشان انتصاب نماینده ولی‌فقیه و امام جمعه کاشان نماینده مقام معظم رهبری درگذشت حجت‌الاسلام روح‌ الله حسینیان را تسلیت گفت. چشم‌انداز فرهنگی ۲۰ ساله کاشان توسط مسئولان شهر ارائه شود
کاشان - خیابان شهید بهشتی - کوچه جمال آباد - دفتر نماینده مقام معظم رهبری و امام جمعه کاشان - کدپستی: ۸۷۱۴۶۷۸۳۸۹
تلفن: ۵۵۷۸۱۸۱ - ۵۵۷۸۸۸۸ - ۵۵۷۲۲۴۴ (۰۳۱)
نمابر: ۵۵۷۸۱۸۲ (۰۳۱)
© کلیه حقوق مادی و معنوی برای پایگاه اطلاع رسانی سفیر ولایت محفوظ است. استفاده از مطالب سایت با ذکر منبع بلامانع است.