امام جمعه کاشان : یکی از مولفه های صحیفه سجادیه مبارزه با دنیاگرایی و عافیت طلبی است
حجت الاسلام سید سعید حسینی در اولین جلسه مباحث شرح صحیفه سجادیه اظهار داشت : قبل از این که شرح صحیفه را شروع کنیم ، دوران امامت امام سجاد ع را عرض می کنم . بعد از ده سال حکومت پیامبر ص در مدینه :
١ _ دوره اول امامت شیعه با صبر شروع شد ، امیرالمومنین علی ع در نهج البلاغه می فرماید « فَصَبَرتُ ، وفِی العَینِ قَذىً ، وفِی الحَلقِ شَجاً » پس صبر کردم، مانند کسی که خار در چشم و استخوان در گلو دارد . می فرماید ، ٢۵ سال را این گونه صبر کردم . باز در خطبه ١۶٢ می فرماید ، در سال ٣٧ هجری ، زمانی که مولی علی ع حاکم است ، در جنگ صفین ، یکی از یاران علی ع از طایفه بنی اسد از امیرالمومنین ع سوال نمود ، « كيف دفعكم قومُكم عن هذا المقام و أنتم أحَقّ به ؟ فقال :يَا أَخَا بَنِي أَسَدٍ ، إِنَّكَ لَقَلِقُ الْوَضِينِ ، تُرْسِلُ فِي غَيْر سَدَدٍ ، وَ لَكَ بَعْدُ ذِمَامَةُ الصِّهْرِ وَ حَقُّ الْمَسْأَلَةِ ، وَ قَدِ اسْتَعْلَمْتَ فَاعْلَمْ : أَمَّا الِاسْتِبْدَادُ عَلَيْنَا بِهَذَا الْمَقَامِ -وَ نَحْنُ الْأَعْلَوْنَ نَسَباً وَ الْأَشَدُّونَ بِالرَّسُولِ (صلی الله علیه وآله) نَوْطاً- فَإِنَّهَا كَانَتْ أَثَرَةً شَحَّتْ عَلَيْهَا نُفُوسُ قَوْمٍ وَ سَخَتْ عَنْهَا نُفُوسُ آخَرِينَ؛ وَ الْحَكَمُ اللَّهُ وَ الْمَعْوَدُ إِلَيْهِ يَوْمُ الْقِيَامَةِ » چطور ، قومت ، حکومت را از شما گرفتند ، در حالی که شما سزاوار بودید . علی ع چون در میدان جنگ بود ، به او فرمود ، ای برادر بنی اسدی ، انسان مضطرب و بی قراری هستید ، « یعنی سوالت بجا نیست » ولی چون از طریق یکی از همسران پیامبر ص با هم نسبت داریم ، جواب می دهم . یک خط از جواب این است ، گروهى سخت به حکومت آزمند شدند « أَثَرَةً ، در مقابل ایثار است ، یعنی انحصار طلبی » و گروهى سخاوت ورزيدند و از آن چشم پوشيدند . بازگشت همه بسوی خداوند است و داورى با خداست و جاى داورى ، قيامت است . این موضوع را باید تحلیل نمود که چرا حضرت دست به شمشیر نبردند . این دوران بیست و پنج ساله است .
٢ _ دوران دوم امامت شیعه ، دوران حکومت شیعه است ، چهار سال و نیم ، حکومت علی ع و شش ماه حکومت امام حسن ع . برادران و خواهران ، اجرای عدالت انقدر مشکل است که امام معصوم ، امیرالمومنین علی ع ، جانشین پیامبر ص و به تعبیر دعای ندبه « یحذو حذو الرّسول » علی ع ، جا ، پای پیامبر ص می گذاشت . می خواهد عدالت را اجرا کند ، اما سه جنگ « نهروان ، صفین و جمل » را به ایشان تحمیل کردند . به تعبیر حضرت اقا در کتاب همرزمان شهید « شهید یعنی امام حسین ع ، همرزمان یعنی سایر ائمه » مخالفان امام علی ع هم اشرار بودند ، هم مقدس مابان بودند و هم افراد سوء استفاده گر .
امام جمعه کاشان افزود : امام حسن ع با توجه به این روایت از علی ع « ... و قِيامُ الحُجَّةِ بِوُجودِ الناصِرِ ... » شرایط را مناسب ندانست ، کسانی که بیعت کرده بودند ، کنار رفتند ، اجباراً صلح را قبول کردند . این هم دوره دوم است .
٣ _ از سال ۴١ و بعد از صلح امام حسن ع ، دوران سوم امامت شیعه شروع می شود . به تعبیر مقام معظم رهبری ، از این زمان به بعد ، امام حسن ع میدام مبارزه را تغییر داد ، فعالیت امام حسن ع بخاطر مبارزه قوی تر در اینده نزدیک مخفیانه می شود ، که نتیجه ان قیام امام حسین ع شد . به تعبیر آل یاسین ، در کتاب خود می نویسد ، امام حسن ع ، یاران خود را یکی یکی به میدان فرستاد ، یک بار حجر بن عدی ، یک بار عمرو بن حَمِق خزاعی ، و نهایتا ، اخرین سرباز خودش ، امام حسین ع که می فرماید « لَا یَوْمَ کَیَوْمِکَ یَا اَبا عَبْدِاللهِ » . این آخرین ، مبارز از لشکر امام حسن ع بود . غروب عاشورا ، بنی امیه فکر کردند کار تمام شد . یعنی این که گفتند ، امام حسین ع ١٢۵ روز در مکه بود و به تمام جهان اسلام برای یاری کردن ، نامه نوشت ، عصاره جهان اسلام ، کسانی که می توانستند ، همراهی کنند ، نمی ترسیدند و شهادت طلب بودند ، ٧٢ نفر جمع شدند و یزید همه را به شهادت رساند ، لذا یزید گفت کار اسلام تمام شد . اما ناگهان ، با جهاد تبیین امام سجادع ، حضرت زینب س ، ام کلثوم ، سکینه بنت الحسین ، فاطمه صغری و اُسرای ال الله روبرو شدند .
۴ _لذا دوران چهارم امامت شیعه ، آغاز امامت امام سجاد ع است . دوران امامت امام سجاد ع از سخت ترین و شدید ترین ، دوران امامت ائمه بود . جنایات یزید را نگاه کنید . سه فاجعه را رقم زد ، عاشورا ، حمله به مدینه ، حمله به مکه ، در حمله به مدینه جنایتی انجام داد ، که لشکر یزید ، سه روز ازاد بودند ، برای مال و جان و ناموس مردم مدینه ، تا مدت ها ، مردم مدینه ، وقتی می خواستند ، دختران خود را شوهر بدهند ، نمی دانستند ، دخترانشان دوشیزه هست یا نه ؟ در این دوران ، در زمان امام سجاد ع ، مهمترین عاملی که به اسلام ضربه زد و امام سجاد ع تنها شد ، دنیا گرایی و عافیت طلبی مردم است . یکی از اقدامات امام سجاد ع ، صحیفه سجادیه است . یکی از مطالبی که امام در صحیفه بیان می کنند ، ضد عافیت طلبی است . امام زهد را ترویج می کنند ، زهد را بد معنی نکنید ، زهد ، به تعبیر بزرگان ، یعنی ، کسانی که از نظر مادی در اوج هستید ، زندگی شما درست است ، برای حفظ اسلام نیاز پیدا می شود ، زهد ، یعنی همه انها را کنار بگذاری و حفظ اسلام را انتخاب کنی ، بی رغبتی به دنیا . امام سجاد ع ، این مطالب را در قالب دعاهای صحیفه با جامعه دنیاطلب آنروز تزریق کردند .
وی در رابطه با اهمیت صحیفه گفت : یک سال به حج واجب مشرّف شدم ، محضر یکی اساتید رفتم که توصیه ای را بگوید ، فرمود ، اگر کسی می خواهد حبّ دنیا ، که « حُبُّ الدنیا راس کُلِّ خَطیئَهٍ » از دل او بیرون رود ، و به دنیا بی رغبت شود ، کنار کعبه یک بار صحیفه سجادیه را بصورت کامل بخواند . در مسجد شامخی و منزل ، صحیفه را بخوانیم ، می توانیم ، همان روحی که امام در دعاهای صحیفه دمیده ، را جذب کنیم . وی در ذکر خاطره ای گفت ، پدر علامه مجلسی بسیار مایل بود امام زمان ع را بببند لذا اربعین می گرفت ، نماز شب می خواند . روزی در حالت مکاشفه بین خواب و بیداری امام را دیدند و به امام فرمودند ، من به راحتی شما را بدست نیاورده ام ، می شود مسیر راحت تری را را برای زیارت خودتان بفرمائید . حضرت فرمودند کتابی را به حاج محمد تاج دادم از او بگیرید . علامه مجلسی ، وقتی از حالت مکاشفه خارج شد ، فکر کرد که محمد تاج کیست ؟ نزد شیخ بهایی رفته و موضوع را می گوید و سوال می کند شیخ محمد تاج شما هستید « چون نام شیخ بهایی محمد بود و تاج اسلام بر سر او می باشد » . شیخ بهایی به او می گوید منظور از کتاب ، این است که خدا به شما معارف خواهد داد . علامه قانع نشد و باز هم پیگیری نمود تا متوجه شد در بازار اصفهان ، شخصی بنام محمد تاج وجود دارد . نزد او رفت ، محمد تاج تا او را دید به علامه گفت ، چند تا کتاب دارم ، که بخوبی استفاده نمی شود ، هر کدام را می خواهی بردار . پدر علامه مجلسی می گوید ، اولین کتابی که برداشتم صحیفه سجادیه بود . صحیفه سجادیه جایگزین ملاقات با امام زمان ع . علامه نزد شیخ بهایی بر می گردد و موضوع را می گوید . با این جریان ، شیخ بهایی دستور داد ، تمام مردم اصفهان در انزمان ، صحیفه سجادیه را مانند قران بخوانند . مردم اصفهان که مطیع شیخ بهایی بودند ، صحیفه خوانی را شروع کردند
حجت الاسلام حسینی گفت : برادران و خواهران ، از برکت مضامین بلند صحیفه سجادیه ، در ان مقطع زمانی ، اکثریت مردم اصفهان مستجاب الدعوه شدند . این است که امام ره در وصیت نامه خودشان می اورند ، ما مفتخریم به صحیفه سجادیه ، و این است که ، حضرت اقا می فرمایند ، صحیفه سجادیه می تواند ، یک جامعه را اصلاح کند . انشاء الله از شنبه اینده ، دعای اول را شروع می کنیم .