تاریخ خبر:۱۴۰۳ جمعه ۲۰ مهر
حضور در دانشگاه : _ ١٧ / ٧ / ١۴٠٣ _ جلسه نوزدهم ، شرح نامه ۵٣ نهج البلاغه
امام جمعه کاشان : بد اخلاقی انسان را از رسیدن به مقامات عالی باز می دارد
امام جمعه کاشان : امام صادق ع می فرماید « إذا رَأيتُمُ العَبدَ مُتَفَقِّدا لِذُنوبِ النّاسِ ناسِيا لِذُنوبِهِ ، فَاعلَموا أنَّهُ قَد مُكِرَ بِهِ » هر گاه ديديد بنده گناهان مردم را مى جويد و گناهان خودش را از ياد برده است ، بدانيد كه گرفتار مكر خدا شده است . در دعای ابوحمزه آمده « وَ لا تَمکُر بی فی حیلَتِکَ ».
حضور در دانشگاه : _ ١٧ / ٧ / ١۴٠٣ _ جلسه نوزدهم ، شرح نامه ۵٣ نهج البلاغه
امام جمعه کاشان : بد اخلاقی انسان را از رسیدن به مقامات عالی باز می دارد
حجت الاسلام سید سعید حسینی در نوزدهمین جلسه شرح نامه ۵٣ نهج البلاغه در جمع اساتید و کارکنان دانشگاه کاشان گفت : امروز مصادف است با میلاد با سعادت حضرت عبدالعظیم حسنی است ، به همه شما تبریک عرض می کنم ، انشاء الله زیارت ایشان بزودی رزق همه ما بشود ، همانطور که در زیارت نامه ایشان امده ، « السَّلاَمُ عَلَيْكَ يَا مَنْ بِزِيَارَتِهِ ثَوَابُ زِيَارَةِ سَيِّدِ الشُّهَدَاءِ يُرْتَجَى » سلام بر تو اى كسى كه در زيارتت رجای ثواب زيارت حضرت سيد الشهداء است . مقام معظم رهبری دربیانی فرمودند ، حضرت عبدالعظیم ، عالم و فاضل بودند که شاید دویست و پنجاه سال قبل از سید رضی ، خطبه های حضرت علی ع را جمع اوری نمودند ، حضرت اقا حدس می زنند که شاید ، یکی از منابع سید رضی در نهج البلاغه ، کتاب حضرت عبدالعظیم حسنی باشد .
حجت الاسلام حسینی گفت : امروز این عبارت نامه ۵٣ « وَ تَغابَ عَنْ كُلِّ ما لا يَصِح لَكَ ، » شرح می دهیم ، امیرالمومنین علی ع می فرماید ، کناره گیری کن از هر چیزی که برای تو واضح و آشکار نیست . سراغ شرح های نهج البلاغه می رویم تا منظور مولی را بهتر متوجه شویم :
آقای خویی ره در منهاج البراعه می فرماید : یکی از احتمالات در این کلام علی ع این است ، یعنی والی « نامه ۵٣ خطاب به مالک اشتر است » والی باید از تجسس در امور خصوصی مردم خودداری کند ، از کارهایی که برای والی و حاکم ورودش صحیح نیست ، در ان مسائل خود را به نادانی بزند ، مانند احوال خصوصی مردم ، از چیزهایی که بر او ظاهر نیست ، ورود نکند .
ابن ابی الحدید معتزلی هم می گوید : علی ع نهی می کند از بیان عیوب مردم . اقای خویی می گوید تجسس نکنید ، ابن ابی الحدید می گوید ، ذکر نکنید .
آیت الله مکارم هم می فرماید : یعنی اصرار بر جستجو گری در کار مردم نداشته باش ، چون پرداختن به جزئیات ، والی را از امور کلی و وظایف اصلی باز می دارد . والی ، اصرار بر جستجوگری در امور جزئی نداشته باشد
وی در توضیح بیشتر این عبارت گفت : تک تک ما هم مخاطب این عبارت هستیم . علامه مطهری ره در کتاب تعلیم و تربیت مبانی تربیت را ذکر می کند و در بحث مبانی تربیت به کرامت نفس می رسد و چند زیر شاخه برای کرامت نفس نام می برد ، از جمله قوّت نفس و در مقابل ان ضعف نفس و در ضعف نفس می فرماید ، کسانی که دنبال عیوب مردم هستند ضعف نفس دارند ، و می گوید ، علی ع در حکمت ۴۶١ نهج البلاغه می فرماید « الْغِيبَةُ جُهْدُ الْعَاجِزِ » نهایت انسان عاجز این این است که غیبت می کند . کسی که عیب مخفی دیگران را علنی می کند ، انسان عاجز است ، باز می فرماید ، دروغ هم همینطور است ، امام حسین ع می فرماید « اَلصِّدْقُ عِزٌّ ، وَالْكِذْبُ عَجْزٌ » راستگویی نشانه عزت است و دروغ گویی نشانه ناتوانی و ضعف نفس است . در خطبه ١٧۶ نهج البلاغه امام می فرماید « طُوبَى لِمَنْ شَغَلَهُ عَيْبُهُ عَنْ عُيُوبِ النَّاسِ » خوشا كسى كه پرداختن به عيب خود او را از عيب ديگر مردم بازمى دارد . این جا حضرت با « طُوبَى ، خوشا بحال » اورده است ، ولی امام صادق ع می فرماید « إذا رَأيتُمُ العَبدَ مُتَفَقِّدا لِذُنوبِ النّاسِ ناسِيا لِذُنوبِهِ ، فَاعلَموا أنَّهُ قَد مُكِرَ بِهِ » هر گاه ديديد بنده گناهان مردم را مى جويد و گناهان خودش را از ياد برده است ، بدانيد كه گرفتار مكر خدا شده است . در دعای ابوحمزه آمده « وَ لا تَمکُر بی فی حیلَتِکَ ».
امام جمعه کاشان گفت : کتاب تحف العقول از پیامبر ص شروع شده تا امام زمان ع و بعد مواعظی از انبیاء را دارد . در موعظه ای از حضرت مسیح می فرماید « يا عَبيدَ السُّوءِ! تَلومونَ النّاسَ عَلَى الظَّنِّ ولاتَلومونَ أنفُسَكُم عَلَى اليَقينِ » اى بندگانِ بد ، مردم را با بدگمانى سرزنش مى كنيد و خويشتن را با يقين به عيبِ خود سرزنش نمى كنيد؟! باز پیامبر ص می فرماید « يُبصِرُ أحَدُكُمُ القَذى في عَينِ أخيهِ ، و يَنسى الجِذعَ في عَينِه » بعضى از شما خاشاك را در چشم برادرش مى بيند و تنه درخت را در چشم خود نمى بيند . وی گفت ، اگر عیب کسی را دیدیم وظیفه ما چیست ؟ نسبت به دیگران باید عیب پوشی کنیم و عیب را به خودِ او هدیه کنیم و به او بگوئیم . اگر کسی عیب کسی را از دیگران بپوشانیم مانند این است که ، ببینیم دختری را زنده به گور می کنند و ما او را نجات بدهیم . « مَن سَتَرَ عَلى مُؤمِنٍ خِزيَهً فكأنَّما أحيا مَوؤودَةً مِن قَبرِها » هر كس زشتكارىِ و رسوایی مؤمنى را بپوشاند « عیبی را در فضای مجازی منتشر نکنیم » چنان است كه دختر زنده به گور شده اى را نجات داده باشد .
و امام صادق ع می فرماید « أحَبُّ إخواني إلَيَ مَن أهدى إلَيَ عُيوبي » دوست داشتنى ترينِ دوستان من ، كسى است كه عيب هايم را به من هديه دهد .
امام جمعه کاشان با ذکر خاطره گفت : خودِ ایت الله حسن زاده املی می فرماید « اگر خودِ ایشان نگفته بود بیان نمی کردم » . برادران و خواهران بدانید ، بد اخلاقی انسان را از مقامات عالی باز می دارد . برادر علامه طباطبایی ره بنام محمد حسن ، خیلی با عالم برزخ ارتباط می گرفت ، خودش می گوید ، با خیلی از ارواح ارتباط گرفته ام بغیر از دو نفر از جمله سید بحرالعلوم ، وقتی سوال کردم ، گفت ، تمام وقت در خدمت امیرالمومنین علی ع هستم و فرصت ارتباط با شما را ندارم . ایشان با مرحوم قاضی ره ارتباط می گرفت و علامه حسن زاده املی از این ارتباط گیری خبر داشت ، آیت الله حسن زاده آملی به اقا سید محمد حسن الهی « طباطبایی » گفت ، اگر خدمت ایت الله قاضی ره رسیدی ، سفارش من را به ایشان بگو ، دست من را بگیرد و به مقامات عالی برسیم . زمان گذشت ، علامه حسن زاده فرمود ، سال تحصیلی که تمام می شد به امل می رفتم و در انجا کلاس درس می گذاشتم ، از صبح تا ظهر کلاس بودم ، اقامه نماز ظهر می کردم . و به منزل می امدم و استراحت می کردم ، یک روز که استراحت می کردم ، بچه ها سر و صدا می کردند ، به خانمم گفتم ، این درست نیست ، چرا بچه ها را ارام نمی کنی ، علامه می گوید ، تا این تشر را زدم ، فهمیدم اشتباه کردم ، بیرون رفتم مقداری میوه و شیرینی خریدم ولی احساس خوبی نداشتم « مانند ظرف چینی را که شکسته باشی ، بند به او بزنی ولی ظرف اولی نمی شود ». مومن چقدر مواظب خودش است ، اگر اشتباهی می کند توجیه نمی کند که مثلا بگوید ، حقش بود . علامه می گوید ، طاقت نیاوردم امل بمانم ، لذا ماشین گرفتم به تهران امدم و بعد به تبریز رفتم و رفتم محضر محمد حسن طباطبایی . ایشان تا من را دید ، به من گفت ، چقدر خوب شد من شما را دیدم ، من ایت الله قاضی را ملاقات کردم ، به من فرمود ، به اقای حسن زاده بگو ایشان که هوس این راه را دارد « یعنی مقامات عالی » این چه برخوردی است که با خانواده دارد . علامه می گوید ، تا این جمله را شنیدم دیگر نتوانستم انجا بمانم ، به قم امدم و محضر علامه طباطبایی ره رفتم و موضوع را گفتم . ایشان فرمود ، ایت الله قاضی انسان بزرگی بود . انشاء الله ما جزو « طُوبَى لِمَنْ شَغَلَهُ عَيْبُهُ عَنْ عُيُوبِ النَّاسِ » باشیم .