تاریخ خبر:۱۴۰۴ شنبه ۱۲ بهمن
متن کامل خطبه اول نماز جمعه : مورخ : ١۴٠۴/١١/١٠
امام جمعه کاشان : اگر به آداب الهی مودب نشویم وجود ما آمیخته با حسرت خواهد شد
امام جمعه کاشان : امیرالمومنین علی ع در حکمت چهارصد و بیست نه نهج البلاغه می فرماید، بالاترین حسرت ها در روز قیامت، حسرت انسانی است که مال را از مسیر حرام بدست اورده است « صفرهای بانکی خود را زیاد نموده است » این مال به فرزند او ارث رسیده است و فرزند او مطیع است و ان مال را در راه خدا انفاق می کند. این فرزند با انفاق به بهشت می رود ولی اولی به جهنم می رود
متن کامل خطبه اول نماز جمعه : مورخ : ١۴٠۴/١١/١٠
امام جمعه کاشان : اگر به آداب الهی مودب نشویم وجود ما آمیخته با حسرت خواهد شد
بِسمِ اللّهِ الرَّحمنِ الرَّحيمِ
اَلْحَمْدُ وَ الثَّناءُ لِلِّهِ رَبِّ العالَمین وَ صَلَّی اللَّهُ عَلی سَیِّدِنا وَ نَبِیِّنا اَبی القاسِم المُصطَفی مُحَمَّد ص وَ عَلي اَهلِ بَيتِه الطَيّبين الطّاهِرين سِیَّما بَقیّةِ اللّهِ فی الاَرَضین وَ لَعْنَةُ اللّهِ عَلَي أعْدآئِهِمْ أجْمَعينَ إلَي يَوْمِ الدّين
در صد و هشتاد و نهمین خطبه در شهر کاشان مُکرَّم، در روز دهم بهمن، دهم ماه شعبان، خود و شما برادران و خواهرانم را به رعایت تقوای الهی، سفارش می کنم « اُوصیکُم وَ نَفسیِ بِتَقوَی اللّه ».واجبات را انجام بدهیم و حرامی در کارنامه اعمال ما ثبت نشود. مصداقاً هر هفته محضر صحیفه سجادیه می رویم و در صد و سی سومین جمله ، فراز دیگری از دعای بیستم صحیفه سجادیه دعای ( مَكَارِمِ الْأَخْلَاقِ وَ مَرْضِيِّ الْأَفْعَالِ ) را خدمت شما عرض می کنم « اللَّهُمَّ وَ حَقِّقْ فِي رَجَاءِ رَحْمَتِكَ أَمَلِي » خدایا، با رجاء و امیدی که به رحمتِ تو دارم آرزوی من را محقق بفرما. مرحوم سید علی خان در شرح این عبارت می فرماید، ما « رجاء » داریم و امل و آرزو. رجاء به ان چیزی گفته می شود که قلب ما تعلق گرفته به حاصل شدن امری که دوستش داریم. ، ما محبوب و ارزویی داریم که می خواهد اتفاق بیفتد. رجاء داریم یعنی، قلب ما تعلق گرفته به حصول امر محبوبی در اینده، و چون اسباب ان فراهم شده است ان حصول قریب الوصول است، زود اتفاق می افتد. اما امل به ارزویی گفته می شود که دورتر است. امام سجاد ع در این دعا به هر دو کلمه اشاره نموده است. می فرمایند، خدایا با رجاء و امیدی که به رحمتِ تو دارم آرزوی من را که بنظر می رسد دور است، محقق بفرما. ما امل و ارزویی داریم که دور است ولی امید و رحمتی داریم که نزدیک است، با ان امید به رحمت برای ما ان امل و ارزو که بنظر می اید دور باشد را محقق کن. این خوف و رجاء مومن است. فرزند بیمار خود را نزد پزشک می بریم، پزشک نسخه می دهد، مادر داروها را به موقع استفاده می کند تا بهبود پیدا کند. امید به بهبودی. کشاورز، بذر را در زمین به این امید می نشاند. لذا سرزمین دل ما، هم همینطور است. توصیه به تقوا این است:
١ _ سرزمین دل و قلب ما، باید از تعصبات بی جا پاک شود، در دل خودمان کاری کنیم. که تعصب بی جا نباشد
٢ _ بذر صحیح در دل بنشانیم، از معارف قران و روایات محمد و ال محمد
٣ _ این بذری که در زمین دل کاشته شده با انجام واجبات و ترک محرمات ابیاری کنیم
۴ _ علف های هرز دل را با توبه از گناهان دور بیندازیم
۵ _ زمین دل را با انجام نوافل تقویت کنیم. این پنج مرحله سرزمین دل ما را برای گام های بلند اماده می کند
این توصیه به تقوا در خطبه اول است.
حجت الاسلام حسینی افزود : بحث اصلی و محوری و مستمر ما در خطبه ها ، قران است ، که به ایه صد و شصت و هفت سوره بقره رسیدیم « وَقَالَ الَّذِينَ اتَّبَعُوا لَوْ أَنَّ لَنَا كَرَّةً فَنَتَبَرَّأَ مِنْهُمْ كَمَا تَبَرَّءُوا مِنَّا ۗ كَذَٰلِكَ يُرِيهِمُ اللَّهُ أَعْمَالَهُمْ حَسَرَاتٍ عَلَيْهِمْ ۖ وَمَا هُمْ بِخَارِجِينَ مِنَ النَّارِ » کسانی که از سران باطل « سران باطل ان روز فرعون ها بودند و امروز ترامپ ها » تبعیت می کنند، در روز قیامت می گویند، اگر بازگشتی برای ما به دنیا بود، ما از فرعون بیزاری می جستیم، همانطور که انها در این روز از ما بیزاری می جویند. خدا، اعمال انها را بصورت حسرت و اندوه به انها نشان می دهد، این ها در جهنم هستند و خارج هم نمی شوند.
نکات آیه :
نکته اول : چرا عده ای سراغ فرعون ها و امروز سراغ ترامپ ها می روند. قران می فرماید، آنها فکر می کنند با تبعیت از فرعون و ترامپ به عزت می رسند. قران در ایه ٨١ سوره مریم می فرماید « وَاتَّخَذُوا مِنْ دُونِ اللَّهِ آلِهَةً لِيَكُونُوا لَهُمْ عِزًّا » به جای خدا سراغ آلهه دروغین رفتند تا برای انها عزت ایجاد کند. روز قیامت برای همه معلوم می شود که از فرعون و ترامپ کاری بر نمیاید. قران در ایه ١٣٩ سوره نساء می فرماید «.. أَيَبْتَغُونَ عِنْدَهُمُ الْعِزَّةَ فَإِنَّ الْعِزَّةَ لِلَّهِ جَمِيعًا » ایا می روند سراغ خدایان باطل که عزت پیدا کنند؟ عزت نزد خداوند است.
نکته دوم : وقتی در روز قیامت فهمیدند از ترامپ و فرعون کاری بر نمیاید، در این لحظه تبرّی صادق بوجود می اید« الان تبعیت کاذبی در دنیا وجود دارد، اروپا، سلطنت طلبان، بقایای خاندان پهلوی و منافقان از ترامپ تبعیت می کنند، تبعیت کاذبی وجود دارد » ولی روز قیامت تبدیل به تبرّی و بیزاری جویی صادق می شود و می گویند « كَمَا تَبَرَّءُوا مِنَّا » همانگونه که در قیامت ترامپ از ما بیزار است، ای کاش، ما بازگشت به دنیا داشتیم و در دنیا از ترامپ بیزاری می
جستیم. همان کاری که شما ملت بزرگ ایران با قیام امام راحل عظیم الشان قبل از این که وارد قیامت بشویم، شما متوجه شده اید از ترامپ و قدرت های مادی کاری بر نمی اید، عزت و قدرت دست خداوند است.
نکته سوم : « كَذَٰلِكَ يُرِيهِمُ اللَّهُ أَعْمَالَهُمْ حَسَرَاتٍ عَلَيْهِمْ »، خداوند به انها اعمال انها را با حسرت نشان می دهد. دو نوع تفسیر را بیان می کنم.
١ _ علامه ره در المیزان جلد اول صفحه ۴٠٨ می فرماید، در اینجا فعل « یُری، ارائه کردن، نشان دادن» داریم، که به « الَّذِينَ اتَّبَعُوا » همین ظالمینی که سراغ ترامپ رفته اند، « أَعْمَالَهُمْ » را نشان می دهند. اتحادیه اروپا، شما که سپاه را محکوم نمودید، امروز خوشحال هستید، ولی روزی خداوند، اعمالتان را به شما نشان می دهد، در حالی که باعث حسرت برای شما می شود.پس خداوند اعمال انها را نشان می دهد در حالی که حسرت می شود برای انها
٢_ ایت الله جوادی املی، از کشّاف جلد یک صفحه ٢١٢ زمخشری نقل می کند، فعل « یُری » سه مفعول دارد، خدا به پیروان سران باطل « اتحادیه اروپا، منافقین و سلطنت طلبان » اعمالشان را نشان می دهد اما « حسراتٍ » خودِ عمل است. یعنی باطن عمل انها در دنیا، حسرت و اندوه می شود. نه در حالی که حسرت می خورند، اصلاً باطن عمل امروزی انها مساوی با حسرت خوردن است. مانند این که قران در ایه ده سوره نساء می فرماید « إِنَّ الَّذِينَ يَأْكُلُونَ أَمْوَالَ الْيَتَامَىٰ ظُلْمًا إِنَّمَا يَأْكُلُونَ فِي بُطُونِهِمْ نَارًا » اگر کسی مال یتیم را با ظلم بخورد، در شکم انها اتش است. اتش می خورند. واقعا اتش است. اما چشم برزخ بین می خواهد که اتش را ببیند. اگر چه گناه کار وقتی امعاء او تکه تکه شد، خودش، آتشین بودن خوردن مال یتیم را می فهمد. ، قران در ایه پانزده سوره محمد می فرماید « فَقَطَّعَ أَمْعَاءَهُمْ » حسرت بودن را انروز می فهمد که باطن عمل انها شده، حسرت و اندوه بر تصمیمی که امروز علیه جمهوری اسلامی گرفتند.
نکته چهار : « وَمَا هُمْ بِخَارِجِينَ مِنَ النَّارِ » این ها از جهنم خارج نمی شوند. در ذیل سوره اسراء ایه ٨۴ « قُلْ كُلٌّ يَعْمَلُ عَلَىٰ شَاكِلَتِهِ » خداوند با هر کسی بر اساس شاکله خودش، با او برخورد می کند. در اصول کافی جلد دوم صفحه ٨۵ در روایتی می اورد، شَاكِلَتِهِ یعنی بر اساس نیّت. یک یهودی از پیامبر ص سوال نمود، اگر پروردگارت به کسی ظلم نمی کند، چرا گناهکار را « ترامپ » برای همیشه در آتش جهنم نگه می دارد؟ در حالی که او هشتاد سال گناه کرد. پیامبر ص فرمود، نیّت گناهکار « ترامپ » این است که اگر هزار سال یا ده هزار سال هم عمر نماید، همین جنایات را ادامه می دهد.
نکته پنجم : برادران و خواهران، از این حسرتی که انها می خورند، باید درس بگیریم. در آثار الصادقین، جلد سوم صفحه ٣۵۴ اقای احسان بخش ره امده است، پیامبر ص می فرماید « فَأمَرَ النّبيُّ صلى الله عليه و آله مُناديا يُنادي: مَن لَم يَتأدّبْ بأدبِ اللّه ِ تَقَطّعتْ نفسُهُ علَى الدّنيا حَسَراتٍ » پیامبر ص دستور می دادند که منادی پیامبر ص در بین مردم ندا دهد، اگر کسی به اداب الهی مودب نشود « رفتار و اخلاق را از قران و روایات نگیرد » وجودش با افسوس ها و حسرات دنیا امیخته می شود. اداب را از قران و اهل بیت بگیریم، یک مصداق ان، حکمت چهارصدو بیست نه است. امیرالمو منین علی ع می فرماید « إِنَّ أَعْظَمَ الْحَسَرَاتِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ، حَسْرَةُ رَجُلٍ كَسَبَ مَالًا فِي غَيْرِ طَاعَةِ اللَّهِ، فَوَرِثَهُ رَجُلٌ فَأَنْفَقَهُ فِي طَاعَةِ اللَّهِ سُبْحَانَهُ فَدَخَلَ بِهِ الْجَنَّةَ، وَ دَخَلَ الْأَوَّلُ بِهِ النَّارَ » بالاترین حسرت ها در روز قیامت، حسرت انسانی است که مال را از مسیر حرام بدست اورده است « صفرهای بانکی خود را زیاد نموده است » این مال به فرزند او ارث رسیده است و فرزند او مطیع است و ان مال را در راه خدا انفاق می کند. این فرزند با انفاق به بهشت می رود ولی اولی به جهنم می رود.
خدایا : همه ما را مودب به آداب قران و عترت قرار بده
خدایا : ما را به رجاء رحمت خودت امیدوار بفرما
خدایا : شرّ امریکا و اذنابش را به خودشان برگردان
خدایا :قلب ما را از محبت خودت و اولیاء خودت، و عداوت نسبت به دشمنان خودت لبریز بفرما