تاریخ خبر:۱۴۰۴ جمعه ۲ فروردين
متن کامل خطبه اول نماز جمعه : مورخ : ١ / ١ / ١۴٠۴
امام جمعه کاشان : بالاترین مقام ، مرحله تسلیم در برابر خداوند است
امام جمعه کاشان : هر کس تابع پیامبر ص و حضرت علی ع باشد ، این جمله مانند سلمان فارسی برای او هم صادق است ، برادران ، جوانان ، آقا پسرها و دختر خانم ها ، تبعیت از امیرالمومنین ع ما را مانند سلمان فارسی « سَلْمانُ مِنّا اَهلَالبیت » قرار می دهد .
متن کامل خطبه اول نماز جمعه : مورخ : ١ / ١ / ١۴٠۴
امام جمعه کاشان : بالاترین مقام ، مرحله تسلیم در برابر خداوند است
بِسمِ اللّهِ الرَّحمنِ الرَّحيمِ
اَلْحَمْدُ وَ الثَّناءُ لِلِّهِ رَبِّ العالَمین وَ صَلَّی اللَّهُ عَلی سَیِّدِنا وَ نَبِیِّنا اَبی القاسِم المُصطَفی مُحَمَّد ص وَ عَلي اَهلِ بَيتِه الطَيّبين الطّاهِرين سِیَّما بَقیّة اللّهِ فی الاَرَضین وَ لَعْنَةُ اللّهِ عَلَي أعْدآئِهِمْ أجْمَعينَ إلَي يَوْمِ الدّين
در صد و چهل و ششمین خطبه در کاشان مُکرَّم ، روز بیستم ماه مبارک رمضان و اول فروردین ١۴٠۴ خود و شما را به رعایت بیشتر تقوای الهی سفارش می کنم . « اُوصیکُم وَ نَفسیِ بِتَقوَی اللّه » ، واجبات مان را انجام بدهیم و محرمات الهی را ترک کنیم ، کارنامه ما که به محضر امام زمان ع می رسد از حرام خالی باشد . مصداقاً هر هفته محضر صحیفه سجادیه می رویم و در نودمین جمله ، فراز دیگری از دعای بیستم صحیفه سجادیه دعای ( مَكَارِمِ الْأَخْلَاقِ وَ مَرْضِيِّ الْأَفْعَالِ ) را خدمت شما عرض می کنم « اللَّهُمَّ ، وَ أَنْتَ مُنْتَجَعِي إِنْ حُرِمْتُ » خدایا ، پناه من تویی اگر من محروم شوم . اِنتَجاع ، در لغت یعنی طلب عطا و بخشش ، وقتی ما را محروم می کنند ما از خدای متعال طلب بخشش می کنیم ، خدایا به ما عطا کن ، طلب صِلِه می کنیم . به ما عنایت بفرما ، ما را محروم کرده اند ، می گوئیم ، خدایا ، تو که منبع و معدن هستی ، شما به ما عطا کن ، بهتر از ان چیزی که آنها محروم کرده اند عطا کن . هم در مسائل شخصی ما ، این عبارت راهگشا هست و هم در مسائل کلان . در مسائل شخصی فرض کنید ، دو برادر ، ارثی را از پدر ، برده اند ، بین انها نزاعی می شود ، یکی از دو برادر ، برای این که در فامیل دعوا نشود و بگویند ، این دو برادر بعد از مرگ پدرشان به جان هم افتاده اند ، مقداری کوتاه می اید ، نسبت به دیگری ایثار می کند ، اینجا محروم شده است ، اما ، بخدای متعال می گوید ، « أَنْتَ مُنْتَجَعِي » من از تو طلب صِله می کنم ، خدایا ، بهتر از ان را به من بده . در مسائل کلان هم همینطور . فرض کنید در جبهه سوریه ، یکی از اضلاع مقاومت ، در زمان موقتی ، از ما جدا شده و محروم شده ایم مانند زمان بشار اسد ، که برای حزب الله کمک بفرستیم ، بخدای متعال می گوئیم ، « أَنْتَ مُنْتَجَعِي » . به جای ان ، بهتر از ان را نصیب ما کن ، از درون جوانان غیور سوریه ، مقاومت جدیدی را برای ما بوجود بیاور . « اللَّهُمَّ ، وَ أَنْتَ مُنْتَجَعِي إِنْ حُرِمْتُ »
حجت الاسلام حسینی افزود : بحث اصلی و محوری و مستمر ما در خطبه ها ، قران بود ، که به ایه صد و بیست و هشت سوره بقره رسیدیم ، « رَبَّنَا وَاجْعَلْنَا مُسْلِمَيْنِ لَكَ وَمِنْ ذُرِّيَّتِنَا أُمَّةً مُسْلِمَةً لَكَ وَأَرِنَا مَنَاسِكَنَا وَتُبْ عَلَيْنَا ۖ إِنَّكَ أَنْتَ التَّوَّابُ الرَّحِيمُ » خدایا ، ما را « یعنی حضرت ابراهیم و اسمعیل » تسلیم خودت قرار بده و از ذرّیه ما ، امت و گروهی را بوجود بیاور که انها هم تسلیم تو باشند ، مناسک و اعمال ما را به ما یاد بده ، تماشا کنیم ، به ما توجه کن و توفیق توبه به ما بده ، هم توبه پذیر هستی و هم رحمت رحیمیه داری .
نکات آیه :
نکته اول : حضرت ابراهیم برای خودش ، فرزندش حضرت اسمعیل و ذرّیه خودش مقام تسلیم را از خدا درخواست می کند . برادران و خواهران توجه دارید ، در قران ، اسلام و ایمان مراحل مختلفی دارد ، اولین و کمترین مرحله ، شهادتین زبانی است « اشهد ان لا اله الّا الله ، اشهد ان محمداً رسول الله » . اما پایان مراحل اسلام و ایمان ، همین است که حضرت ابراهیم درخواست می کند ، تسلیم محض خدای متعال . در کتاب اخلاق در قران ، از ایت الله جوادی آملی ، تفسیر موضوعی ایشان ، فرق مقام تسلیم با مقام رضا و توکل را این گونه بیان می کند ، « البته همه مراحل عالی است ، اما تسلیم از همه بالاتر است » ایشان می فرماید ، توکل یعنی ، من خواسته و حاجتی دارم ، مقداری از اسبابِ فراهم کردن ان حاجت و خواسته ، دست من هست ، اما همه اسباب دست من نیست ، لذا ، بخدا توکل می کنم ، می گویم خدایا ، تو علیم و قدیری ، همه اسباب را به تو می سپارم « توکلت علی الله » تو وکیل من باش . ببینید ، در این مرحله عبد خواسته ای دارد ، همه اسباب در دست خودش نیست ، خدا را وکیل می گیرد تا به خواسته اش برسد ، این مرحله خوبی است ، اما از این بالاتر ، مرحله رضا می باشد . رضا یعنی ، عبد و بنده خدا ، کاری را مطابق میل خودش تشخیص می دهد ولی می گوید ، خدایا من میل و رضایی دارم ، اما میل خود را کنار می گذارم و می گویم ، هر چه تو رضا داری ، این از توکل بالاتر است .
در توکل من می خواستم به خواسته خودم برسم و عملی شود ، اما در رضا ، می گویم ، من مطلبی دارم و تو هم مطلبی داری ، من راضی هستم به رضای تو ، هر چند خودم هم رضایتی داشتم ، می گویم ، راضی هستم ، به انچه که تو برای من رضایت می دهی . از این مرحله بالاتر ، تسلیم است . تسلیم یعنی ، عبد ، اصلا ، رضایت و میلی ، جدا از میل و رضایت خدا برای خودش نمی بیند . فقط و فقط ، می گوید ، انچه تو می خواهی ، من اصلا میلی جدا از میل و رضایت تو ، برای خودم ندارم ، این. کمال توحید است . حضرت ابراهیم ، جدّ همه ما ، برای خودش ، حضرت اسمعیل و هم برای ذرّیه و امتش ، از خدا این تسلیم را می خواهد « رَبَّنَا وَاجْعَلْنَا مُسْلِمَيْنِ لَكَ وَمِنْ ذُرِّيَّتِنَا أُمَّةً مُسْلِمَةً لَک » خدایا ، ما دو نفر را تسلیم قرار بده ، و از ذریه ما هم امت مسلم و تسلیم به تو بوجود بیاید ، و این دعا حضرت ابراهیم مستجاب شد . در مورد شخص حضرت ابراهیم در ایه ٨۴ سوره صافات امده است « إِذْ جَاءَ رَبَّهُ بِقَلْبٍ سَلِيمٍ » . حضرت ابراهیم دارای قلب سلیم است ، این همان مقام تسلیم است . در مورد حضرت اسمعیل هم این دعا مستجاب شد ، در ایه ١٠٢ تا ١٠۶ سوره صافات ، که ماجرای ذبح حضرت اسمعیل را بیان می کند ، امده است ، حضرت اسمعیل می فرماید « يَا أَبَتِ افْعَلْ مَا تُؤْمَرُ سَتَجِدُنِي إِنْ شَاءَ اللَّهُ مِنَ الصَّابِرِينَ ، فَلَمَّا أَسْلَمَا وَتَلَّهُ لِلْجَبِينِ » به آنچه مامور شده ای ، آن را انجام بده ، « أَسْلَمَا » مقام تسلیم است ، وقتی به مقام تسلیم رسیدند ، خداوند ندا کرد که « قَدْ صَدَّقْتَ الرُّؤْيَا » ایا برای امت و ذرّیه هم مستجاب شده است ؟ برای ذرّیه ، ممکن است کسی بگوید ، این چه دستور و دعایی است که برای ذرّیه خودش فقط دعا می کند نه برای همه مردم ؟ بالاخره بعضی ذرّیه حضرت ابراهیم نیستند ، جواب این است ، که همه ما یک عُلقه طبیعی و فطری ، به نسل خودمان داریم ، این دستور قران هم هست ، قران در ایه شش سوره تحریم می فرماید « قُوا أَنْفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا » خودتان ، زن و بچه ، نوه و اطرافیان خود را از اتش جهنم نجات بدهید ، این دستور قرانی است . اما اگر کسی فامیل پیامبر اکرم ص و حضرت ابراهیم نیست ، اما تابع حضرت ابراهیم است ، این ها « مِنّا اَهل بَیت » می شوند ، این دعا در حق او هم مستجاب می شود ، قران در ایه ٣۶ سوره ابراهیم می فرماید « فَمَنْ تَبِعَنِي فَإِنَّهُ مِنِّي » هر کس تابع حضرت ابراهیم خلیل ، باشد ، از او می باشد . هر کس تابع پیامبر ص و حضرت علی ع باشد ، این جمله مانند سلمان فارسی برای او هم صادق است ، برادران ، جوانان ، آقا پسرها و دختر خانم ها ، تبعیت از امیرالمومنین ع ما را مانند سلمان فارسی « سَلْمانُ مِنّا اَهلَالبیت » قرار می دهد ، در نتیجه ، افتخار این دعا و فرزندی حضرت ابراهیم ، هم برای ما ثابت می شود .
نکته دوم : در رابطه با « وَأَرِنَا مَنَاسِكَنَا » ، مناسک و اعمالمان را به ما یاد بده . می باشد . ما احکام خود را چگونه بدست می اوریم ؟ مفسرین ، از جمله ، ایت الله جوادی املی در تفسیر تسنیم جلد هفت ذیل این ایه می فرماید ، ما احکام خود را از چهار روش بدست می اوریم . ١ _ خدا آیه ای را نازل می کند و ما به قران مراجعه می کنیم ، و دقیقا ان ایه را می بینیم ، مانند ایه ٧٨ سوره اسراء « أَقِمِ الصَّلَاةَ لِدُلُوكِ الشَّمْسِ » اذان ظهر که گفتند ، نماز بخوانید . دقیقا ایه را می بینیم ، وحیی که ایه ان را می بینم ٢ _ وحی به پیامبر ص نازل شده است ولی ایه ان در قران نیامده است ، پیامبر ص مامور است آنچه را بر او نازل شده است را برساند ، مانند آیه غدیر ، قران در ایه ۶٧ سوره مائده می فرماید « يَا أَيُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ مَا أُنْزِلَ إِلَيْكَ مِنْ رَبِّكَ » ای پیامبر ، برسان و تبلیغ کن ، چه چیزی را تبلیغ کن ؟ مَا أُنْزِلَ اِلیک ، را ، مَا اُنزل ، را بر رسول الله نازل شده ، اما پیامبر ص به ما می رساند
٣ _ سومین روش ، روش الهام است . خداوند خیرات را الهام می کند قران در ایه ٧٣ سوره انبیاء می فرماید « وَأَوْحَيْنَا إِلَيْهِمْ فِعْلَ الْخَيْرَاتِ »
۴ _ روش چهارم ، تجسم عینی ان عمل است ، پیامبر و نبی ان عمل را می بیند ، همین که ان عمل را می بیند سه حالت دارد ، روش چهارمیه گونه است
الف : یک موقع در خارج می بیند ، مانند دعای حضرت ابراهیم که حضرت جبرائیل نازل شد ، در اصول کافی جلد ۴ صفحه ٢٠٢ روایت امده که ، حضرت جبرائیل ، مناسک را انجام می داد ، مثلاً ، می فرماید ، حضرت جبرائیل ، به حضرت ابراهیم و اسمعیل امر کرد که تَلبیه بگوئید ، تَلبیات اربع ، همان گونه که انبیاء تلبیه می گفتند ، بعد به صفا امد و گفت این جا نازل بشوید ، بعد جبرائیل کنار بیت امد و فرمود اینجا تکبیر بگوئید ، جبرائیل ، الله اکبر و لا اله الله گفت و حضرت ابراهیم و اسمعیل الله اکبر و تهلیل گفتند ، الحمدلله گفت ، ان دو نبی هم گفتند ، بعد ، استلام حجر ، جبرائیل ، حجر الاسود را استلام کرد و این دو نبی هم انجام دادند ، بعد جبرائیل ، طواف هفت گانه را انجام داد ، حضرت ابراهیم و اسمعیل هم انجام دادند ، این هم یک روش است ، مَلِک و فرشته وحی می اید و مناسک را عیناً به نبی نشاد می دهد .
ب : روش شهود است ، یعنی پیامبر ص با شهود قلبی مشاهده می کند . قران در ایه ١٠۵ سوره نسا می فرماید « لِتَحْكُمَ بَيْنَ النَّاسِ بِمَا أَرَاكَ اللَّهُ » حکم و قضاوت کن بین مردم با قانونی که خدا به تو با شهود نشان داد .
ج : رویای صادق، پیامبر ص ، قانون الهی را در رویای صادق می بیند ، قران در ایه ۶٠ سوره اسراء می فرماید « وَمَا جَعَلْنَا الرُّؤْيَا الَّتِي أَرَيْنَاكَ .... » . همه این ها ارائه است ، و این ارائه سه روش دارد ، مشاهده عینی بیرونی ، مشاهده قلبی شهودی و رویای صادق . « وَمَا جَعَلْنَا الرُّؤْيَا الَّتِي أَرَيْنَاكَ إِلَّا فِتْنَةً لِلنَّاسِ وَالشَّجَرَةَ الْمَلْعُونَةَ فِي الْقُرْآنِ .... » انچه در خواب و رویای صادق به تو نشان دادیم ، این آزمایشی برای مردم است .
نکته سوم : دستور توبه است . ما وظیفه داریم ، خصوصا در این شب های قدر ، جوانان عزیزم ، آقا پسرها و دختر خانم ها ، بهر حال ، همه ما سر تا پا غرق در گناه هستیم . یک لحظه به کارنامه پشت سر خود را نگاه کنیم ، واقعا انسان از این کارنامه خجالت می کشد وفتی به محضر امام زمان ع عرضه می شود ، این شب ها ، شب توبه و عذرخواهی از خدای متعال است
خدایا : تو را به فرق شکافته امیرالمومنین ع ، ما را ببخش
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ :
إِنَّا أَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ ، فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ ، إِنَّ شَانِئَكَ هُوَ الْأَبْتَرُ