متن کامل خطبه اول نماز جمعه : مورخ : ٨ / ١ / ١۴٠۴
امام جمعه کاشان : بیداری عدالت طلبان دنیا ، مقدمه آمدن مصلح کل عج
بِسمِ اللّهِ الرَّحمنِ الرَّحيمِ
اَلْحَمْدُ وَ الثَّناءُ لِلِّهِ رَبِّ العالَمین وَ صَلَّی اللَّهُ عَلی سَیِّدِنا وَ نَبِیِّنا اَبی القاسِم المُصطَفی مُحَمَّد ص وَ عَلي اَهلِ بَيتِه الطَيّبين الطّاهِرين سِیَّما بَقیّة اللّهِ فی الاَرَضین وَ لَعْنَةُ اللّهِ عَلَي أعْدآئِهِمْ أجْمَعينَ إلَي يَوْمِ الدّين
در صد و چهل و هفتمین خطبه در کاشان مُکرَّم ، روز بیست و هفتم ماه مبارک رمضان ، روز قدس ، خود و همه شما عزیزان را به رعایت تقوای الهی سفارش می کنم . « اُوصیکُم وَ نَفسیِ بِتَقوَی اللّه » ، هر چه می توانیم ، اهتمام ما بیشتر به انجام فرائض و واجبات و ترک محرمات باشد ، مصداقاً هر هفته محضر صحیفه سجادیه می رویم و در نود و یکمین جمله ، فراز دیگری از دعای بیستم صحیفه سجادیه دعای ( مَكَارِمِ الْأَخْلَاقِ وَ مَرْضِيِّ الْأَفْعَالِ ) را خدمت شما عرض می کنم « اللَّهُمَّ ، وَ بِكَ اسْتِغَاثَتِي إِنْ کَرِثت ، » خدایا ، استغاثه من بسوی تو می باشد اگر اندوهگین شوم ، « ماده ، ک ، ر ، ث » به معنای شدت اندوه است ، وقتی اندوه شدیدی بر انسان غالب می شود ، می گوئیم ، خدایا ، تو محل استغاثه و پناه من هستی ، فریاد خواه من در شدائد و اندوه ها تو هستی ، تعبیر « كَرِثَ » در خطبه ١٢۵ نهج البلاغه شریف هم آمده است ، وقتی امیرالمومنین علی ع بعد از حکمیت ، مردم کوفه را نکوهش می کنند ، امام می فرمایند « إنّ أفضَلَ الناسِ عندَ اللّه ِ مَن كانَ العَمَلُ بالحَقِّ أحَبَّ إلَيهِ ـ وإن نَقَصَهُ وكَرَثَهُ ... » با فضیلت ترین مردم نزد خدا ، کسی است که به حق عمل کند ، و این عمل حق نزد او ، محبوب تر باشد ، اگر چه او را ناقص می کند ، « آبروی او را کم می کند » و او را اندوهگین کند . پس توصیه به تقوا در خطبه اول این شد که ، خدایا در گرفتاری ها ، غصه ها و در غم های شدید ، فریاد خواه من تو هستی
حجت الاسلام حسینی افزود : بحث اصلی و محوری و مستمر ما در خطبه ها ، قران است ، که به ایه صد و بیست و نهم سوره بقره رسیدیم ، که دعای حضرت ابراهیم است « رَبَّنَا وَابْعَثْ فِيهِمْ رَسُولًا مِنْهُمْ يَتْلُو عَلَيْهِمْ آيَاتِكَ وَيُعَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَيُزَكِّيهِمْ ۚ إِنَّكَ أَنْتَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ » خدایا ، در امت اینده ، رسولی از خودشان را مبعوث کن ، قران را برای انها بخواند ، کتاب را برای انها تفسیر کند ، حکمت را به انها تعلیم دهد و روح انها را از الودگی ها پاک کند ، تو شکست ناپذیر و حکیم هستی . من ، نکاتی را که ذیل این ایه بحث می کنم ، متناسب با روز قدس تقدیم می کنم .
نکات آیه :
نکته اول : حضرت ابراهیم پدر این امت است ، در آیه ٧٨ سوره حج امده است « مِلَّةَ أَبِيكُمْ إِبْراهِيمَ » . جناب ابراهیم نبی ، پیامبر بزرگ خدا ، مقدمه سازی می کند برای ایجاد امت اسلامی ، یکی از کارهایی که حضرت ابراهیم برای تشکیل امت واحده انجام داد ، بازسازی کعبه بود ، ما برای این که امت باشیم ، به قبله واحد و کعبه ، محل عبادت نیاز داریم ، و امار اعلامی ، نشان می دهد هر سال سه میلیون نفر از اقصی نقاط جهان ، در مکه ، مناسک عبادی مشترک را انجام می دهند ، حضرت ابراهیم برای تشکیل امت واحده ، یک مرکز عمومی را برای بندگی و عبادت ، ایجاد کردند . کعبه ، خانه خدا را بازسازی کردند . این کار اول حضرت ابراهیم بود .
نکته دوم : کار دوم حضرت ابراهیم دعا است . برای تشکیل امت واحده اسلامی دعا می کند ، خدایا ، یک رهبر الهی در آینده بیاید که ان رهبر الهی چهار وظیفه دارد ،
١ _ تلاوت قران ٢ _ تعلیم کتاب ٣ _ تعلیم حکمت ۴_ تزکیه . برای ایجاد امت واحده ، ان رهبر الهی باید این چهار کار را انجام دهد و مردم هم در مقابل این چهار وظیفه پیامبر ، چهار وظیفه دارند .
الف : در مقابل « يَتْلُو عَلَيْهِمْ آيَاتِكَ » وظیفه ما « وَ إِذا قُرِئَ الْقُرْآنُ فَاسْتَمِعُوا لَهُ وَأَنْصِتُوا » است . وقتی ، قران برای ما تلاوت می شود ، وظیفه ما استماع است ، « انصات یعنی سکوت » دقیق گوش کنیم و تصمیم بگیریم به این ایه قران عمل کنیم . انصات و استماع مقدمه عمل کردن است .
ب : در مقابل « وَيُعَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ » تعلیم کتاب ، مانند « وَ أَقِيمُوا الصَّلَاةَ » وظیفه ما تعلّم است ، فرا بگیریم و عمل کنیم ،
ج : در مقابل « وَالْحِكْمَةَ » ، تعلیم حکمت ، ایت الله جوادی املی در تسنیم جلد هفت صفحه ١١١ می فرماید ، حکمت ، یعنی باطن قران را به مردم یاد دادن ، یعنی سنت نبوی را به مردم رساندن ، یعنی براهین عقلی را به مردم یاد دادن ، حکمت را پیامبر ص و اهل بیت به ما یاد می دهند و در مقابل ، ما وظیفه داریم حکمت را بگیریم و بدانیم دنیا با تمام بزرگی اش ، متاعی قلیل است ، اما حکمت اگر نصیب کسی بشود ، یعنی سنت های پیامبر ص را یکی یکی بگیریم ، به تعبیر قران خیر کثیر به ما داده شده است .
د : در مقابل وظیفه چهارم پیامبر ص « وَيُزَكِّيهِمْ » ، ما باید با یاد گرفتنِ انچه ، برای تزکیه از پیامبر ص فرا گرفتیم به ان عمل کنیم تا پاک شویم . مثلاً ، آیه ١٠٣ سوره توبه ، آیه زکات « خُذْ مِنْ أَمْوَالِهِمْ صَدَقَةً تُطَهِّرُهُمْ وَتُزَكِّيهِمْ » ، یکی از ابزارهایی است که پیامبر اکرم ص ، می خواهد روح و نفس ما را پاک کند . یا رسول الله از مردم زکات را بگیر « در جای دیگر هم داریم که ، موظف هستند خمس را هم بپردازند » که نتیجه ان « تُزَکِّیهِمْ بِها » پاک شدن روح انان است . پس پیامبر عظیم الشان ص هم آیاتی را آورده که تعلیمی است مانند نماز و هم دستوراتی را برای تزکیه ما فرموده است که یک مصداق ان خمس و زکات است ، یا برای این که ما از خودخواهی نجات پیدا کنیم ، آیات ٢٧ و ٢٨ سوره نور را فرموده است ، می فرماید وقتی می خواهید ، مهمان کسی بشوید ، اجازه بگیرید ، اگر تماس گرفتید ، پشت درب منزل رفتید و زنگ زدید و گفتید می خواهیم مزاحم شما شویم و صاحب خانه آمادگی نداشت « وَإِنْ قِيلَ لَكُمُ ارْجِعُوا فَارْجِعُوا ۖ هُوَ أَزْكَىٰ لَكُمْ ۚ » این برای تزکیه شما خوب است . پیامبر ص با این دستور.، حرمت حریم دیگران را برای ما بیان می کند ، عذر دیگران را بپذیرید و خودخواهی را کنار بگذارید . این ها عوامل تزکیه می شود . پس راهکار دوم حضرت ابراهیم برای تشکیل امت واحده اسلامی ، دعا هست برای امدن پیامبر ص با چهار کار ویژه پیامبر ص که در مقابل هم امت چهار وظیفه دارند .
نکته سوم : رهبر الهی ، چهار ویژگی را در ان چهار وظیفه ، کاملاً دارد ، هم در تلاوت قران ، که قران در آیه بیست سوره مزّمل می فرماید ، یک سوم ، نصف یا دو سوم شب را به تلاوت مشغول است و قران را از « لَدُن » خودِ خدا گرفته است که قران در ایه شش سوره نمل می فرماید « وَإِنَّكَ لَتُلَقَّى الْقُرْآنَ مِنْ لَدُنْ حَكِيمٍ عَلِيمٍ » . تعلیم را از خدا گرفته است ، توسط خدا تزکیه شده است ، قران در ایه چهار سوره قلم می فرماید « وَإِنَّكَ لَعَلَىٰ خُلُقٍ عَظِيمٍ » . این پیامبر ، با این ویژگی ها و قران ، امده است تا امت واحده اسلامی را تشکیل بدهد .
نکته چهارم : جایگاه جمهوری اسلامی در این بین چیست ؟ قران می فرماید ، تشکیل امت واحده اسلامی ، یکی از حلقاتش که حلقه مهمی هم هست بر عهده جمهوری اسلامی است ، بر عهده فرزندان سلمان فارسی است ، قران در ایه سوم سوره جمعه می فرماید « وَآخَرِينَ مِنْهُمْ لَمَّا يَلْحَقُوا بِهِمْ » انهایی که در اینده ملحق می شوند ، این ها وظیفه دارند امت بزرگ اسلامی را بوجود بیاورند . « يَخرُجُ ناسٌ مِنَ المَشرِقِ فَيُوَطِّئونَ لِلمَهدِيِ سُلطانَهُ » . شهید ایت الله صدر ، خدمت حضرت امام ره در زمان تبعید رسید . گزارش را از اوضاع فلسطین و... داد و از امام ره راهکار خواست ، امام ره پس از شنیدن کامل سخنان اقای صدر فرمود ، وظیفه اول من این است که پایگاهی در ایران تشکیل بدهم ، حکومت اسلامی را تشکیل بدهم ، اقای صدر متعجب می شود که من ، در رابطه با قدس و و خطر اسرائیل برای جهان اسلام صحبت می کنم و امام می فرماید من ابتدا باید پایگاه و حکومت اسلامی در ایران تشکیل بدهم ، توضیح بیان امام ره همان است که امام به اقای عسکراولادی فرمود و در بعضی از کتاب ها امده است ، برادران و خواهران ، امام ره در راستای ظهور ، انقلاب اسلامی را برای تشکیل امت واحد اسلامی به توفیق الهی بوجود اورد ، به اقای عسکراولادی فرمود ، ما سه مرحله برای رسیدن به هدف داریم ١ _ در ایران حکومت اسلامی تشکیل بدهیم و این به لطف خدا تشکیل شد ، ٢ _ از دایرهی ایران بیرون برویم و بیداری اسلامی به وجود بیاوریم ، فراموش نکنید ، در مدت زمان یکسال ، چهار فرعون با بیداری اسلامی سرنگون شدند . ٣ _ از دایره مسلمانان هم بیرون برویم و بیداری عدالت طلبان را بوجود بیاوریم . شما در این ایام مشاهده کردید ، نماینده خانم پارلمان استرالیا در سخنرانی رسمی علیه اسرائیل صحبت می کند و می گوید ، فرزند پانزده ماهه من ، کنار من با ارامش خوابیده است ، ولی وقتی تلفن خودم را نگاه می کنم ، تصویر خون آلوده بچه شهید غزّه که پای او از زیر آوار بیرون است ، بچه گریان غزّه ای ، کنار جسد مادر و پدرش را می بینیم ، و می گوید ما وظیفه داریم جنایات اسرائیل را به دنیا بگوئیم ، این همان بیداری عدالت طلبان است که امام ره دنبال ان بود ، انشاء الله ، اگر بیداری عدالت طلبان تقویت شود ، امام ره فرمودند ، مقدمه است برای امدن مصلح کل امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف .
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ :
إِنَّا أَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ ، فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ ، إِنَّ شَانِئَكَ هُوَ الْأَبْتَرُ