تاریخ خبر:۱۴۰۴ دوشنبه ۱۲ فروردين
متن کامل خطبه اول نماز عید سعید فطر : مورخ : ١١ / ١ / ١۴٠۴
امام جمعه کاشان : شناخت گناهان و رذائل اخلاقی مقدمه دوری و ترک رذائل می شود
امام جمعه کاشان : اول باید در مقام عمل ، رذائل بیرون برود ، روح و قلب ظرف ما از رذائل خالی شود ، دیو برود و بعد ، تحلیه و زیور بیاید . تعلیم و فضیلت بیاید . چرا در مقام عمل فرمودند ، اول تزکیه ؟ چون ، اول نفس باید از رذائل خالی شود و بعد زیور تقوا و فضایل بیاید .
متن کامل خطبه اول نماز عید سعید فطر : مورخ : ١١ / ١ / ١۴٠۴
امام جمعه کاشان : شناخت گناهان و رذائل اخلاقی مقدمه دوری و ترک رذائل می شود
بِسمِ اللّهِ الرَّحمنِ الرَّحيمِ
اَلْحَمْدُ وَ الثَّناءُ لِلِّهِ رَبِّ العالَمین وَ صَلَّی اللَّهُ عَلی سَیِّدِنا وَ نَبِیِّنا اَبی القاسِم المُصطَفی مُحَمَّد ص وَ عَلي اَهلِ بَيتِه الطَيّبين الطّاهِرين سِیَّما بَقیّة اللّهِ فی الاَرَضین وَ لَعْنَةُ اللّهِ عَلَي أعْدآئِهِمْ أجْمَعينَ إلَي يَوْمِ الدّين
در روز عید فطر خود و شما به رعایت تقوا سفارش می کنم . در نود و دومین جمله ، فراز دیگری از دعای بیستم صحیفه سجادیه دعای ( مَكَارِمِ الْأَخْلَاقِ وَ مَرْضِيِّ الْأَفْعَالِ ) را خدمت شما عرض می کنم « اللَّهُمَّ ، وَ عِنْدَكَ مِمَّا فَاتَ خَلَفٌ ، » ، خدایا نزد تو می باشد جایگزین ان چیزی که ، از دست رفته است . این عبارت ، شرحی است بر ایه ٣٩ سوره سبا «... وَمَا أَنْفَقْتُمْ مِنْ شَيْءٍ فَهُوَ يُخْلِفُهُ ۖ ...» هر انفاقی که بکنید ، مانند همین زکات فطره ، خداوند که پرداختید یا بعداً پرداخت خواهید کرد ، خدا جانشین می کند او را . در ذیل همین ایه ، در نورالثقلین روایت امده که ، امام صادق ع می فرماید ، در شب های جمعه از اول شب تا اذان صبح و در غیر شب های جمعه از سحر ، یعنی ، یک سوم اخر شب ، امر خدا به اسمان می اید و منادی هم ندا می دهد « اللهُمَّ أَعْطِ مُنْفِقًا خَلَفًا، ويقولُ الآخَرُ: اللهُمَّ أَعْطِ مُمْسِكًا تَلَفًا ». خدایا ، اعطا کن ، و جانشین و جایگزینش را بده به هر کسی که انفاق کرده است . منادی خدا هر شب در ثلث اخر شب برای کسی که انفاق می کند دعا می کند . پیامبر ص می فرماید ، کسی که خَلَف و جانشینی را تصدیق می کند ، در عطیه و دهندگی ، جود می کند . لذا در بحث فطره این روایت در عروه امده است که امام صادق ع به وکیل خودش که مامور بود زکات فطره امام را پرداخت کند ، فرمود ، « اِذْهَبْ فَأَعْطِ عَنْ عِيَالِنَا فِطْرَةً وَ عَنِ اَلرَّقِيقِ أَجْمَعَ لاَ تَدَعْ مِنْهُمْ أَحَداً فَإِنَّكَ إِنْ تَرَكْتَ مِنْهُمْ إِنْسَاناً تَخَوَّفْتُ عَلَيْهِ اَلْفَوْتَ، قَالَ قُلْتُ وَ مَا اَلْفَوْتُ قَالَ: اَلْمَوْتُ » زکات فطره همه عیال من را بدهی، یک نفر را هم. فراموش نکنی« اگر ده نفر باید بدهی ، برای نه نفر پرداخت نکنی » اگر یک نفر را فراموش کردی من خوف فوت دارم ، از امام سوال کردند منظور از فوت چیست ؟ امام فرمودند ، موت . لذا یکی از حکمت های پرداخت زکات فطره این است که جان انسان را به اذن الله حفظ می کند . احکام زکات فطره را فرمودند ، اولویت اول شما ، فقیرِ فامیل باشد ، اولویت دوم ، همسایه فقیر و اولویت بعد ، اهل علم یا فضیلت فقیر و بعد همشهری فقیر . در عروه امده است ، با وجود فقیر در شهر یا روستای خودتان ، صحیح نیست زکات فطره را به شهر دیگری منتقل کنید .
حجت الاسلام حسینی افزود : بحث اصلی و محوری و مستمر ما در خطبه ها ، قران است ، که به ایه صد و بیست و نهم سوره بقره رسیدیم ، که دعای حضرت ابراهیم است ، « رَبَّنَا وَابْعَثْ فِيهِمْ رَسُولًا مِنْهُمْ يَتْلُو عَلَيْهِمْ آيَاتِكَ وَيُعَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَيُزَكِّيهِمْ ۚ إِنَّكَ أَنْتَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ » تفسیر ایه را در خطبه نماز جمعه هفته قبل بیان کردم . الان یک سوال را جواب می دهم و ان این است که ، در سه جای قران ، خداوند ابتدا تزکیه را فرموده و بعد تعلیم کتاب و حکمت را ، يُزَكِّيهِمْ وَيُعَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ . « ایات ، ١۵١ سوره بقره ، ایه ١۶۴ ال عمران و ایه ٢ سوره جمعه » ولی در این ایه که محور بحث ما می باشد « ١٢٩ بقره » دعای حضرت ابراهیم بر عکس است ابتدا تعلیم را بیان فرموده و بعد تزکیه را . وَيُعَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَيُزَكِّيهِمْ . این سوال شده که چرا اینجا ، تعلیم مقدم شده است ؟ جواب ساده این است ، مفسران می فرمایند ، اگر انسان بخواهد روح خود را از رذائل تزکیه کند ، اول باید رذائل را بشناسد « پس اول تعلیم است » مثلاً یکی از رذائل اخلاقی که ایمان را از بین می برد احتکار است ، پس شخص باید احتکار را بشناسد ، من کارهای شخصی خودم را در کاشان انجام نمی دهم ، مثلاً تعویض روغن ماشین ، قم انجام می دهم و جایی می روم که من را نشناسد ، گفت حاجی اقا ، وقتی برای تعویض روغن رفتم ، گفت ، چند روزی است که کارخانه ، روغن ماشین را برای این که بعد از عید قرار است گران شود به ما نمی دهد ، اگر این بشناسد که ، پیامبر ص فرمود ، کسی که احتکار می کند ، با قاتل نفس در جهنم ، یک جا خواهد بود ، اگر کسی بشناسد که پیامبر ص فرمود ، « المُحتَكِرُ في سُوقِنا كالمُلْحِدِ في كِتابِ اللّه ِ » در بازار مسلمانان احتکار کند و جنس را نگه دارد ، مانند انکار کننده قران است ، اگر بشناسد ، به این راحتی دنبال احتکار
نمی رود ، پس اول باید بشناسیم « تعلیم » ، و بعد بتوانیم روح و نفس را از رذائل تزکیه کنیم . این در مقام دعا می باشد ، اما در مقام عمل ، ان سه مطلب است . مستجاب شده دعای حضرت ابراهیم ، سه آیه ای است که محضر شما بیان کردم . انجا چرا تزکیه مقدم شده است ؟ علت این است ، شعری داریم که می گوید ، دیو چو بیرون رود فرشته در اید ، اول باید تزکیه ، یعنی تخلیه شود ، اول باید در مقام عمل ، رذائل بیرون برود ، روح و قلب ظرف ما از رذائل خالی شود ، دیو برود و بعد ، تحلیه و زیور بیاید . تعلیم و فضیلت بیاید . چرا در مقام عمل فرمودند ، اول تزکیه ؟ چون ، اول نفس باید از رذائل خالی شود و بعد زیور تقوا و فضایل بیاید .
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ :
قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ ، اللَّهُ الصَّمَدُ ، لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ ، وَلَمْ يَكُنْ لَهُ كُفُوًا أَحَدٌ .