تاریخ خبر:۱۴۰۴ جمعه ۲۴ خرداد
متن کامل خطبه اول نماز جمعه : مورخ : ٢٣ / ٣ / ١۴٠۴
امام جمعه کاشان : یکی از راه های محبوب شدن در نزد خداوند، قتال فی سبیل الله است
امام جمعه کاشان : یکی از عواملی که باعث می شود محبوب خدا شویم این است که، اهلِ جهاد باشیم، قران در آیه چهار سوره صف می فرماید« إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفًّا كَأَنَّهُمْ بُنْيَانٌ مَرْصُوصٌ » این ایه مخصوص سرداران عزیز شهید امروز « سرلشکر شهید باقری، سرلشکر شهید سلامی، سرلشکر شهید رشید، دکتر طهرانچی و دکتر عباسی و همه شهدای راه اسلام، چه شهدای قبل از انقلاب، مانند شهدای موتلفه و چه شهدای بعد از انقلاب تا امروز » می باشد.
َُمتن کامل خطبه اول نماز جمعه : مورخ : ٢٣ / ٣ / ١۴٠۴
امام جمعه کاشان : یکی از راه های محبوب شدن در نزد خداوند، قتال فی سبیل الله است
بِسمِ اللّهِ الرَّحمنِ الرَّحيمِ
اَلْحَمْدُ وَ الثَّناءُ لِلِّهِ رَبِّ العالَمین اَللّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدِِ وَ آلِ مُحَمَّد وَ عَجِّل فَرَجَهُم وَ اَهلِک اَعدائَهُم اَجمَعین
توصیه به تقوا دارم در صد و پنجاه و هشتمین خطبه در کاشان مُکرَّم ، « اُوصیکُم وَ نَفسیِ بِتَقوَی اللّه ».مصداقاً هر هفته محضر صحیفه سجادیه می رویم و در صد و دومین جمله ، فراز دیگری از دعای بیستم صحیفه سجادیه دعای ( مَكَارِمِ الْأَخْلَاقِ وَ مَرْضِيِّ الْأَفْعَالِ ) را خدمت شما عرض می کنم « وَ اغْذُنِي بِنِعْمَتِكَ ، » خدایا ، با نعمت خودت من را تغذیه و تقویت کن. مرحوم سید علی خان کبیر می فرماید، من بچه را شیر دادم یعنی او را پرورش دادم بوسیله شیر. این جا می گوئیم، خدایا، با نعمت خودت من را، تغذیه و قوی کن و پرورش بده. تغذیه و غذا را این گونه معنا می کنند، نعمت یعنی، به من احسان کن و نفع برسان. خواهران و برادران، لحظه ای فکر کنیم، بالاترین احسانی که خدا به ما کرده است چیست؟ قران در ایه ۶٠ سوره الرحمان می فرماید « هَلْ جَزاءُ الْإِحْسانِ إِلَّا الْإِحْسانُ » بالاترین احسانِ خداوند طبق روایت نبوی که در جلد پنجم نورالثقلین ذیل این ایه آمده است، توحید است« هل جزاء من أنعمت عليه بالتوحيد الا الجنة » اگر به کسی توحید بدهیم، جز این است که او را به بهشت ببریم. پس، احسان در مرتبه اول، توحید است «لا إله إلّا اللّه» و احسان در مرتبه دوم، طبق روایتی از امام صادق ع معرفت الله است. در معنای معرفت الله می گویند ، معرفت الله امام شناسی توسط مردم در هر زمان است. پس بالاترین احسانی که خداوند به ما بشر داده است توحید و ولایت محمد و ال محمد است. امام سجاد ع در این عبارت دعا صحیفه سجادیه می فرمایند، خدایا ما را با این نعمت خودت تغذیه کن و قوّت و پرورش بده
حجت الاسلام حسینی افزود : بحث اصلی و محوری و مستمر ما در خطبه ها ، قران است ، که به ایه صد و سی و نهم سوره بقره رسیدیم ، « قُلْ أَتُحَاجُّونَنَا فِي اللَّهِ وَهُوَ رَبُّنَا وَرَبُّكُمْ وَلَنَا أَعْمَالُنَا وَلَكُمْ أَعْمَالُكُمْ وَنَحْنُ لَهُ مُخْلِصُونَ » یا رسول الله بگو، آیا « مسیحیان و یهودیان » درباره خدا با من احتجاج می کنید در حالی که خدای ما یکی است، کارهای ما مربوط به خودمان و کارهای شما هم مربوط به خودتان است
نکات آیه :
نکته اول : احتجاج درباره خدا زمانی جایز است که دو معبود مطرح باشد، ما بگوئیم خدای واحد و عده ای بگویند بُت. همانند احتجاج حضرت ابراهیم که در ایه ٨٠ سوره انعام آمده است « وَحَاجَّهُ قَوْمُهُ ۚ قَالَ أَتُحَاجُّونِّي فِي اللَّهِ وَقَدْ هَدَانِ وَلَا أَخَافُ مَا تُشْرِكُونَ بِهِ » با قومش احتجاج کرد، آیا با من درباره الله احتجاج می کنید، در حالی که او من را هدایت کرد ومن از این بت ها که نسبت به شریک برای خدا قائل شدید خوف ندارم. پس اولین نکته این است که پیامبر اکرم ص مامورهستند به مسیحیان و یهودیان بگویند، شما که ادعا می کنید، ما خدا پرست و موحد هستیم و آئین ما آئین ابراهیمی است، دیگر معنا ندارد، دینِ توحیدی درباره الله، معبود بودن خدا با یکدیگر بحث کنیم
نکته دوم : « لَنَا أَعْمَالُنَا وَلَكُمْ أَعْمَالُكُمْ ». یهودیان و مسیحیان ادعا داشتندکه ، ما از شما به خدا مقرّب تر و نزدیک تر هستیم. پاسخ الهی این است، عمل، صالح و خوب باشد یا بد باشد، به همان صاحبِ عمل و عمل کننده اختصاص دارد. مدعیان پیروی از کتب آسمانی ادعا می کنند که ما ارتباط بیشتری با خدا داریم، پاسخ خدا این است، اگر این ادعا را دارید، بدانید ملاک، عمل است، « لَنَا أَعْمَالُنَا وَلَكُمْ أَعْمَالُكُمْ ». ببینید عمل صالح چه کسی بیشتر است، شما که الان مشرک هستید. یهود می گوید عُزیر، ابن الله است و مسیحیان می گویند، عیسی، ابن الله است. پس عمل شما مشرکانه است. این چه تقرّبی به خدای واحد است؟
نکته سوم : « وَنَحْنُ لَهُ مُخْلِصُونَ » ما مسلمانان هستیم که خدا را با اخلاص بندگی می کنیم. اخلاص چیست؟ در جلد اول تفسیر مجمع البیان از طبرسی صفحه ۴٠٩، روایتی آمده است، می گوید، حذیفه از پیامبر گرامی اسلام ص سوال کرد : اخلاص چیست؟ « اَلأِخْلاصُ ما هُو؟ » یا رسول الله اخلاص چیست؟ پیامبر ص فرمود « سَئَلت ُجبرائیل عن ذالک » همین سوال را از جبرائیل پرسیدم، « سَئَلتُ ربّ العزّه جَلَّ جَلالُهُ » جبرائیل فرمود، همین سوال را از خداوند ربّ العزّه پرسیدم، خداوند فرمود « اَلأِخْلاصُ سِرٌّ مِنْ سِرّی، اَسْتَوْدِعُهُ قَلْبَ مَنْ اَحْبَبْتُهُ مِنْ عِبادى » حضرت فرمود: اخلاص یکی از اسرار من است که آنرا در قلب بنده ای که دوستش دارم قرار می دهم.
این سوال به ذهن می رسد که چکار کنیم محبوب خدا شویم تا خدا به ما اخلاص بدهد ؟ فهرستی از « یُحِبّ » هایی که در قران وجود دارد، مد نظر شما هست و تکرار می کنم.
١ _ ملاک اصلی، تبعیت از پیامبر ص است، هر کس، دستورات پیامبر ص را انجام بدهد، محبوب خداوند می شود و دلیل این، آیه ٣١ ال سوره عمران است، قران می فرماید «قُلْ إِنْ كُنْتُمْ تُحِبُّونَ اللَّهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمُ اللَّهُ » اگر شما خدا را دوست دارید، از من« رسولخدا » تبعیت کنید، خدا شما را دوست دارد. پس اولین ملاک، تبعیت از پیامبر اکرم ص است
٢ _ اهلِ احسان باشیم. در ایه ١٩۵ سوره بقره، قران می فرماید« إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُحسِنین » احسان، یعنی انسان کار خوب را برای خدا انجام بدهد.
٣ _ اهلِ توبه باشیم« إنَّ اللَّهَ يُحِبُّ التَّوَّابِينَ ». از گناه گذشته واقعا پشیمان باشیم و برای اینده تصمیم جدی بگیریم که دیگر تکرار نمی کنم.
۴_ اهلِ تقوا باشیم، همین توصیه ای که هر هفته در خطبه ها توصیه می کنیم و توصیه همیشه می باشد. قران در آیه ٧۶ سوره ال عمران می فرماید « إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُتَّقِينَ » خدایا، می خواهم همه واجبات را انجام دهم و یک حرام در کارنامه عمل من نباشد.
۵_ صبر و استقامت« إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْصابرین » خانواده شهدا سرآمد صبر و استقامت هستند. جانبازان عزیز، ایثارگران، آزادگان و عموم ملت عظیم الشان ایران، سرآمد « يُحِبُّ الْصابرین » می باشند.
۶_ اهلِ توکل باشیم« إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُتِوَکّلین ». کار را بخدا بسپاریم و به اندازه توان هم قدم برداریم، پس با توکل محبوب خدا می شویم
٧_ اهلِ قسط، عدل، عدالت و انصاف باشیم تا خدا ما را دوست داشته باشد، قران در آیه ۴٢ سوره مائده می فرماید« إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُقسِطین »
٨ _ اهلِ جهاد باشیم، قران در آیه چهار سوره صف می فرماید« إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفًّا كَأَنَّهُمْ بُنْيَانٌ مَرْصُوصٌ » این ایه مخصوص سرداران عزیز شهید امروز « سرلشکر شهید باقری، سرلشکر شهید سلامی، سرلشکر شهید رشید، دکتر طهرانچی و دکتر عباسی و همه شهدای راه اسلام، چه شهدای قبل از انقلاب، مانند شهدای موتلفه و چه شهدای بعد از انقلاب تا امروز » می باشد.
نکته سوم : علامت اخلاص چیست؟ در اصول کافی این روایتی از امام صادق آمده است، امام می فرماید، عمل خالص، عملی است که انسان اراده نکند و دوست نداشته باشد که احدی او را ستایش کند« العَمَلُ الخالِصُ : الّذي لا تُريدُ أنْ يَحْمَدَكَ علَيهِ أحَدٌ إلاّ اللّه ُ عزّ و جلّ » خواهران و برادران، این مشکل است اما باید در خودمان بوجود بیاوریم. انتظار نداشته باشیم، بعد از انجام عملی به ما آفرین و خدا قوت بگویند، فقط انتظار تشکر از خدا را داشته باشیم.
خدایا: به همه ما اخلاص عطا بفرما
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ :
قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ ، اللَّهُ الصَّمَدُ ، لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ ، وَلَمْ يَكُنْ لَهُ كُفُوًا أَحَدٌ .