حجت الاسلام سید سعید حسینی در جمع دانش آموزان دبیرستان حضرت علی اصغر اظهار داشت: محور بحت من در مدارس آیات قرآن است، یک ایه را طبق سیری که برای شرح آیات قران در مدارس دارم انتخاب و نکاتی را بیان می کنم. امروز آیه ده سوره مائده « وَالَّذِينَ كَفَرُوا وَكَذَّبُوا بِآيَاتِنَا أُولَٰئِكَ أَصْحَابُ الْجَحِيمِ » را باید توضیح بدهم ولی برای فهم بهتر این ایه، ابتدا ایه نهم را شرح مختصری می دهم، خدا در ایه نهم سوره مائده می فرماید« وَعَدَ اللَّهُ الَّذِینَ ءَامَنُواْ وَ عَمِلُواْ الصَّالِحَاتِ لَهُم مَّغْفِرَةٌ وَ أَجْرٌ عَظِيمٌ » خدا وعده داده است، ابتدا وعده الهی را شرح می دهم
نکته اول: وعده الهی : کسانی که ایمان آورده و عمل صالح انجام می دهند خدا دو عده است، یکی مغفرت و دیگری اجر عظیم. در ایه ده می فرماید، « وَالَّذِينَ كَفَرُوا وَكَذَّبُوا بِآيَاتِنَا أُولَٰئِكَ أَصْحَابُ الْجَحِيمِ » گاهی خداوند وعده بهشت می دهد و گاهی خدا وعید به جهنم می دهد
. وعید یعنی وعده به شرّ، مثل جهنم. خداوند در وعده خُلف نمی کند « إِنَّ ٱللَّهَ لَا يُخۡلِفُ ٱلۡمِيعَادَ » اما اگر خدا وعید داد، خدا اختیار دارد که به وعید عمل نکند و این مصداق رحمت واسعه الهی است. مثالی از وعده الهی را بیان می کنم.
شخصی بنام داوود از امام جواد ع سوال نمود، من شنیده ام ظهور امام زمان ع علائمی دارد، علائم هم دو دسته هستند، علائم قطعی و علائم غیر قطعی. مطلبی به عنوان بداء و تغییر سرنوشت را هم شنیده ام، سوال من این است، آیا خداوند ممکن است در علائم حتمی ظهور هم بداء و تغییر انجام دهد؟ امام فرمود: آری. آن شخص سوال کرد، :آیا اصل ظهور قائم نیز بدا روا و تغییر دارد؟ امام فرمودند، خیر: اصل قیام قائم عليه السلام از وعدههای الهی است و خداوند خلف وعده نمیکند.
نکته دوم: همانطور که معلمان، دو روش تربیتی دارند، یکی بشارت و یکی انذار. خداوند، از این روش تربیتی در این دو آیه استفاده کرده است، آیه نهم مائده بشارت است، اگر کسی ایمان بیاورد و عمل صالح انجام دهد، نتیجه آن مغفرت و غفران الهی است، خدا گناه را می پوشاند و اجر عظیم می دهد.
مثال اول : روایت داریم، اگر کسی به الله اکبر در نماز جماعت برسد، از این که تمام ثروت دنیا را ضربدر صد و پنجاه شود. یک الله اکبر از این ثروت بالاتر است. شما یکی از ثروت دنیا مانند طلا را تصور کنید. اگر تمام طلاهای دنیا را صد و پنجاه برابر کنیم ، ولی ثواب شرکت در نماز جماعت از تمام ثروت دنیا، « فقط طلا نه » بیشتر است « اجر عظیم »
متال دوم: احترام به پدر و مادر: والدین گنجی در منزل هستند که تا هستند قدر نداریم. پیامبر ص دو نوع نگاه می توانید داشته باشید، نگاه به پدر و مادر یا با مهربانی است یا با خشم. اگر با مهربانی نگاه کنیم، پیامبر ص می فرمایند، ثواب یک حج مقبول برای شما می نویسند، اما اگر با خشم نگاه کنید، می فرمایند، نماز شما قبول نمی شود. برای ابدیت خودمان باید توشه بفرستیم. عملکرد ما در طول عمر ما، ابدیت ما را می سازد. آخرت ما مانند دنیا، با تلاش و مراقبت بدست می آید، همانگونه که اگر خوب درس بخوانیم، در بهترین دانشگاه پذیرفته می شویم. هر چه در دنیا دستورات خداوند را بهتر اجرا کنیم، درجات بهتر و بالاتری برای ابدیت خودمان فراهم. کرده ایم.
نکته سوم: با توجه به شهادت امام صادق ع که پیش روی داریم عرض می کنم، یازده امام ما در مجموع دویست و پنجاه سال امامت نمودند . زیرا دشمنان انها را شهید می کردند . سن پیامبر ص، حضرت زهرا س و یازده امام معصوم و سن مبارک انها را بترتیب ذکر می کنیم ، پیامبر ص ۶٣ سال، حضرت زهرا س، ١٨ سال، امیرالمؤمنین علی ع ۶٣ سال که در محراب نماز امام را شهید کردند ، امام حسن مجتبی ع ۴٧ سال ، امام حسین ع ۵٧ سال ، امام سجاد ع ۵٧ سال ، امام باقر ع ۵٧ سال ، « سه معصومی که در کربلا حضور داشتند پنجاه و هفت سال سن داشتند » امام صادق ع ۶۵ سال ، امام موسی کاظم ع ۵۵ سال ، امام رضا ع ۵۵ سال ، امام جواد ع ٢۵ سال ، امام هادی ع ۴٢ سال ، امام حسن عسکری ع ٢٨ سال ، « سه امام. معصوم آخری، روی هم ٩۵ سال عمر نمودند » جبهه باطل امامان را در جوانی شهید می کردند ، لذا خداوند امام دوازدهم ، امام زمان ع را از نظر ما غایب نمود.
وی گفت : مقارن دوران امام صادق ع، منصور دوانیقی از بنی العباس بود« جبهه باطل در دوران امامان یا از بنی امیه بود یا بنی العباس » ، یکی از کارهای منصور این بود که شخصیت علمی امام صادق ع را زیر سوال ببرد.
منصور دوانیقی به ابو حنیفه دستور داد، چهل سوال سخت آماده کن و آنها را از امام سوال کن، تا نتواند جواب دهد و امام نزد دیگران خوار شود، ابوحنیفه می گوید، من سوال ها را طرح کردم، ولی هر سوالی را پرسیدم امام جواب می داد و می فرمود، طبق عقیده شما، جوابش این است، طبق نظر اهل مدینه، جواب این می شود و طبق نظر ما اهل بیت، جواب این است. امام سوالات را با سه نظر جواب می داد. سوال ها که تمام شد، ابوحنیفه گفت « اِن َّ أعلَم النّاس أعلَمَهُم باختلاف النّاس »اعلم مردم کسی است که اختلافات را بهتر بداند، تو اعلم هستی. در کافی « کافی، سه بخش است، اصول کافی، دو جلد است، فروع کافی پنج جلد است و روضه کافی که یک جلد است، روی هم هشت جلد » در ابتدا روضه الکافی، آمده است که امام صادق ع، نامه ای خطاب به همه شیعیان دارد . در آنزمان مسلمانان این نامه را زیر سجاده نماز خود در منزل می گذاشتند، نماز شان که تمام می شد، با دقت آن نامه را مطالعه می کردند. این نامه سه بخش است، از هر بخش یک. نکته عرض می کنم ،
١ _ بیست و شش دستور در موضوع رابطه انسان با خدا، یک دستور امام این است، در شبانه روز، وقتی را برای ذکر با خدا بگذارید، ذکر می تواند نماز، قران، تسبیح حضرت زهرا باشد و... برای تسبیح حضرت زهرا س این خاطره را نقل می کنم.. « یکی از راه های جهت یابی و پیداکردن مسیر در شب های عملیات در دفاع مقدس ، ستارگان بود. اگر هم شبی، مهتابی نبود و ستارگان پیدا نبودند کار دشوار بود. شهید ابراهیم هادی زمانی همین مشکل را پیدا نمود و مسیر را گم کرد . متوسل به تسبیح حضرت زهرا س می شدم . به من الهام می شد که از کدام. مسیر بروم. در روایت امده، یکی از مصادیق ذکر کثیر، تسبیح حضرت فاطمه س است « اُذْكُرُوا اللَّهَ ذِکرَاً كَثِيراً ». بعد از نماز، ذکر حضرت زهرا س را تند و با عجله نگوئیم، با توجه بگوئیم. یکی از خواص این تسبیح، این است که مسیر حق را گم نکنیم.
٢ _ بیست و سه دستور در موضوع رابطه انسان با دیگران، یکی از سفارش های امام صادق ع این است که حبّ و بغض ما نسبت به دیگران بخاطر خدا باشد، تا همه آن اجر باشد، با آمریکا و اسرائیل بخاطر خدا مخالف هستیم. بسیار جنایت و کشتار می کند ٣ _ سه دستور در موضوع رابطه انسان با خودش. یکی از دستورات امام در این بخش این است، حیا داشته باشیم. حیا یعنی شرم از خدا نسبت به گناه. چطور روبروی همسایه هر کاری نمی کنیم. خداوند دو نگهبان و فرشته برای ما گذاشته، امام صادق ع می فرماید، شایسته است انسان از دو فرشته که همیشه با او هستند حیا کند، همانطور که از همسایه صالح حیا می کنیم.
نکته چهارم : چند توصیه :
١ _ خوب و قوی درس بخوانید، یکی از سفارش های مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم علم است. حضرت اقا فرمودند، باید آنقدر در علم پیشرفت کنیم که اگر کسی از هر کشوری در دنیا بخواهد یک مقاله علمی معتبر را مطالعه کند، مجبور باشد زبان فارسی را یاد بگیرد.این شدنی است زیرا استعداد ایرانی فوق العاده است. اروپا از علم و کتاب های ما مانند کتاب های ابن سینا، استفاده نمودند. شاهان بی کفایت مانند قاجار و پهلوی، ما را از کاروان علم عقب نگه داشتند، اما انقلاب اسلامی با این که فاصله داریم،. اما سرعت رشد ما بنابر آمار بین اللملی تولید علم ما یازده برابر، بیشتر از جهان است و این از توجه نظام اسلامی و مقام معظم رهبری است که نهضت نرم افزاری را بیان نمودند.
٢ _ تقوا خود را بیشتر کنید، همین مطالبی که امام صادق فرمودند.
٣ _ شناخت دشمن. جبهه حق و باطل را بشناسید، مبادا به جبهه باطل کمک کنید.